HDP’li Altan Tan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” sözlerine ilişkin, “Neyin üzeri örtülmek isteniyor veya neler tartışılmak isteniyor? Ben ağzından kaçırmadığı kanaatindeyim” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

AMEDSPOR

Altan Tan, Ankara'da Amedspor yöneticilerine yapılan saldırıya ilişkin, "Birtakım sırf temsil ettiği bölge ve ilinin isminden, karakterinden dolayı gittiği her yerde siyasi lince uğruyorsa ve ondan sonra da bu siyasi linç fiili lince dönüşüyorsa bunun sporla alakası yok" ifadesini kullandı.

Takıma yönelik başka illerde de birtakım nahoş olayların olduğunu söyleyen Tan, "Ama en son Ankara'daki artık yenilir, yutulur, hazmedilir bir hadise değil. Sıradan bir spor kavgası değil" dedi.

Saldırıda bulunan kişilerin serbest bırakıldığını hatırlatan Tan, şunları söyledi:

"Bunun hazmedilmesi mümkün değil. Türkiye'nin bu kadar hassas günlerden geçtiği bir dönemde ben bu hassasiyeti daha da kaşıyacak, derinleştirecek cümleler kurmak istemiyorum. Ama Türkiye'nin bu hassas günleri olmasaydı bu alçaklar Kızılay Meydanı'nda misliyle dayak yerdiler.

“Eğer devlet yoksa, Hükümet yoksa Kızılay meydanında misliyle mukabele görürdüler. Onun için kimsenin eşkıyalığı, haydutluğu yanına kar saymaması lazım. Ülkemizin bu kadar hassas bir dönemden geçtiği bir dönemde ben olayın üzerine benzin dökme niyetinde değilim, hassasiyetleri kaşıma niyetinde değilim, büyütme ve bir intikama dönüştürme niyetinde de değilim."

Karşı takım yöneticilerinin Diyarbakır'da en iyi şekilde ağırlandıklarını belirten Tan, "Ama demek ki sütleri bu kadarmış ki bu izzete, ikrama, ilgiye böyle karşılık verdiler. Bunun da cevabını verecek devlet olacak, mahkemeler olacak. Mahkeme yok, gitti bıraktı, bir daha gideceğiz, bir daha gideceğiz, bir daha gideceğiz" görüşünü dile getirdi.

DEVLET BAHÇELİ

"Olayı kınayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin takımın ismine Amedspor yerine Diyarbakırspor demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Tan, "Bu takımın adı bu. Resmi adı bu bunun. Bunun üzerinden bir polemiğe gitmenin de bir faydası yok. Sayın Devlet Bahçeli açsın bütün Osmanlı devlet arşivlerine baksın. 1515'ten 1923'e kadar bu sancağın adına baksın. Vilayetin adı Diyarbekir'dir, merkez ilçesinin adı Amid sancağıdır" yanıtını verdi.

‘AĞZINDAN KAÇIRMADI’

Altan Tan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” şeklindeki sözleriyle ilgili de değerlendirmede bulundu.

Karaman’ın açıklamasının gündemi değiştirmeye yönelik olduğunu ifade eden, "Ben şunu merak ediyorum, Sayın Meclis Başkanı söyleyeceği lafın nereye gideceğini, nereye çekileceğini, hangi mayınları patlatacağını bilen birisidir. Neden böyle bir cümle kurdu? Onu merak ediyorum ben. Bu kadar tecrübeli biri neden böyle bir çıkış yaptı? Bunun arkasındaki siyasi hamleler nedir? Neyin üzeri örtülmek isteniyor veya neler tartışılmak isteniyor? Bütün bunları bilen bir kişi, yani ağzından mı kaçtı? Ben ağzından kaçmadığı kanaatindeyim.”

‘HÜKÜMETİN PLANI HDP VE MHP'Yİ DEVRE DIŞI BIRAKMAK’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, anayasa değişikliği konusundaki sözlerine ilişkin bir soru üzerine Tan, "B planı nedir, C planı nedir Z planının da varıcağı nokta şudur: Sayın Cumhurbaşkanı'nın kafasında bir şekilde erken seçime gidip HDP'yi, MHP'yi devre dışı bırakıp 400 üyeli bir çoğunlukla istediğini yapacak bir noktaya gelmek” dedi.