HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 25 Eylül'de Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuyla ilgili AK Parti ve Bahçeli'ye "Gelin Kürtlerle ilgili projenizi açıklayın. Irak'ta Kürtler ne yapsın" diye sordu.
 
Altan Tan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında,  Irak'ın fiilen 3 ayrı parçaya bölünmüş durumda olduğunu söyledi. Tan, "Irak'ın toprak bütünlüğü diye bir şey yok. Vallahi getirin Japon yapıştırıcısı, eğer tutuyorsa yapıştıralım" dedi.
 
"Niye biri 5 bin ülkücüden, biri 5 bin türkücüden bahsediyor?" diyen Tan, bunu söyleyenlerin Kerkük'ü görmediğini ifade ederek sözlerine şunları ekledi:
 
"Ben bütün sokaklarını, kalesini, çarşısını, pazarını defalarca gezdim. Bütün ömrünüz boyunca niye gitmediniz? Saddam zamanında niye gitmediniz? Abdülkerim Kasım zamanında niye gitmediniz? Kral Faysal, Gazi zamanında niye gitmediniz? Gitmemiş, görmemiş, ne olduğunu bilmiyor ve bir şeyler konuşuyor."
 
Ortadoğu'da yaşayan Kürtlerin "bölünmek, ayrılmak, kavga etmek, tabiri caizse kimsenin tavuğuna kışt demek istemediğini" ifade eden Tan, "Gelin Kürtlerle ilgili projenizi açıklayın. Irak'ta Kürtler ne yapsın? Sayın Bahçeli, AK Parti yöneticileri söylesin" diye konuştu.
 
Tan, Musul'daki Arapların merkezi hükümet ile yürümek istemediğini belirterek, şunları kayetti:
 
"Gariban Türkmenler, Saddam Hüseyin zamanında da zulüm altındaydı. Ondan evvel de hiçbir kimlikleri yoktu ama bugün Kürt kardeşleriyle beraber Erbil'de de Kerkük'te de barış içinde yaşıyorlar. Peki Kerkük Türkmenleri ne olsun? Haşdi Şabi'ye mi, Bağdat hükümetine mi teslim edeceksiniz? Yani Kürtler Kerkük'ü bırakırsa Kerkük'te Türkmenistan mı kurulacak? Yok böyle bir şey. Dolayısıyla gelin ortaya Irak ile ilgili bir proje koyun."
 
Bu coğrafyadakilerin birbiriyle yaşamak zorunda olduğunu vurgulayan Tan, Türkiye'nin Türkmenlerin, Kürtlerin, Sünni Arapların, Şii Arapların beraber yaşayabilecekleri, anlaşabilecekleri bir zemini desteklemesi gerektiğini ifade etti.
 
Tan, "Bana göre bugün Türkiye için en yararlı çözüm, hem bölge halkları açısından hem de kavgayı bitirmesi açısından Kürdistan bölgesinde kurulacak bir federal devlettir. Buna Musul'un da Erbil'in de özerk bölgeler olarak dahil olması lazım. Kerkük'ün de bir özel federal bölge olması lazım. Oradaki bütün Türk, Arap, Kürt dengesi gözetilerek" diye konuştu. 

(Kaynak: Rudaw)