BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasada dört partinin uzlaşmasının mümkün olmayacağının görüldüğünü ifade etti.

Yeni bir anayasa yapılmak isteniyorsa, dünyadaki en gelişmiş demokrasilerin kriterlerine uygun bir anayasa paketinin Meclis’e getirilmesini isteyen Tan, bu pakete AK Parti, BDP ile varsa CHP ve MHP’den milletvekillerinin destek verebileceğini ve ardından referanduma götürülebileceğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun, ”getirin demokratikleşme paketini destek vereceğiz” dediğini aktaran Tan, “Diktatörlerin anayasasından kurtulmak isteyen milletvekilleri buna destek verecek ve Türkiye halkı bu musibetten kurtulmuş olacak” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonunda uzlaşma noktasındaki mantığının bittiğini öne süren Tan, “Kendimi kurtarayım, halkı uyutayım, seçimleri atlatayım diyorsanız takke düşmüş kel görünmüştür” ifadesini kullandı.

Tan, bir soru üzerine, partilerin grup toplantılarının mantığına uygun yapıldığına şimdiye kadar şahit olmadığını belirterek, “Tiyatroya döndü, tezahüratlar yapılıyor. Sokakta yapılması gereken mitingler orada yapılıyor ve sürekli küfrediliyor” dedi.

Tan, bir başka soru üzerine, “sözde asayiş birimleri, kimlik kontrolü ve yol kesme” gibi olayları doğru bulmadığını belirterek, ”Türkiye’de barışı, demokratikleşmeyi konuşuyorsak, hala mevcut idareyi çözüm noktasında tanıyorsak, parlamentoyu meşru çözüm yeri olarak görüyorsak, biz bu meşruiyet içerisinde hareket etmek zorundayız. Bir yandan barışı konuşurken, bir yandan çatışma, ikili yönetim, farklı davranışlar, bunlar sürecin dili değil ama bunları parti araştırıyor” şeklinde konuştu.

Mezarlık açılmasını bunların dışında tutmak gerektiğini savunan Tan, “Mezarlık çok gizli yapılacak bir şey değil. İnşaatı bile birkaç aylık süreç. Devletin bilgisi dahilinde gelişen bir süreç ama yol kesme, kimlik sorma, adam kaçırma, sürecin ruhuna uygun değil” diye konuştu.

Tan, bir başka soru üzerine, ilkesel olarak partilerin seçime dönük ittifak yapabileceklerini söyledi.