BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, dini açıdan faaliyet yürüten kurumların devlet bünyesinde ve emrinde çalışmasının yarattığı sorunların belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Tan, dinin devlet elinden çıkartılması gerektiğini belirtti, "Diyanet İşleri Başkanlığı özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır" dedi.

Tan, önergesinde şunları kaydetti:

"Şeyh Edebali, İmam Gazali, Şahı Nakşibendi, Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Muhiddini Arabi ve Süleyman Çelebi'den hiçbiri devlet emrinde çalışmamışlardır. Âlimin hür olması gerekmektedir. Onun için bugün ısrarla savunduğumuz Diyanet İşleri Başkanlığı ya lağvedilmeli ya da Türkiye'deki tüm inançları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Din hizmeti sivil alana bırakılmalı, bu hizmeti görecek cemaatler, gruplar, kuruluşlar ve mezhepler özgürce çalışmalı ve bu noktada devlet bütün dinlere, mezheplere, inançlara aynı mesafede olmalıdır. Diyanet İşleri Yozgat'taki Hanefi'ye de, Diyarbakır'daki Şafi'ye de, Iğdır'daki Şii'ye de, Dersim'deki Alevi'ye de eşit şekilde hizmet verebilecek konuma gelmelidir. Ya da her inancın kendi kendini yönetmesi ve finanse edebilmesi için Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu'nun iptal edilmesi gerekmektedir." (ETHA)