BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, işadamları Hayrettin Özaltın ve Mehmet Cengiz hakkında, yolsuzluk operasyonundaki telefon dinleme kayıtlarına yansıyan Kürtlere yönelik ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tan, Mehmet Cengiz'in millete küfür etmesine sert tepki gösterdi. CHP'nin soruşturma dosyasındaki tutanaklarını ciltlediğini ve Meclis'e getirdiğini dile getiren Tan, yasal ses kayıtlarını da Meclis'te dinlettiklerini ve okuduklarını kaydetti. "Bu tutanakları olduğu gibi ifade etmezsek meramımızı anlatamıyoruz. Olduğu gibi anlattığımız zaman yüzümüz kızaracak" diyen Tan, konuşmaları sansürleyerek okudu.

"Bu kişiler, 'En iyi Kürt ölü Kürt'tür' şeklinde ifadeler kullanıyor. Bu adamlar, Ilısu Barajını, Hasankeyf üzerindeki köprüleri, Van ve Diyarbakır'daki yol ihalesini alan adamlar. Yetmiyor, Erbil Havaalanı veriliyor" diyen Tan, Cengiz ve Özaltın hakkında, "Bütün milletin ve özellikle de Kürtlerin namus ve şerefine hayasızca dil uzattığı" iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Altan Tan, ayrıca Kürdistan Demokrat Partisi Ankara Temsilciliği'ne de "Mehmet Cengiz'e Erbil Havaalanı, Duhok Havaalanı, Erbil-Kerkük Duble yolu olmak üzere 1 milyar dolarlık ihale verdiniz. Bu kişilerden hesap sormayı düşünüyor musunuz?" ifadelerinin yer aldığı bir mektup gönderdiğini belirtti.

Kürtlere de küfür edildiğini belirten Tan, konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına, Kürdistan Demokrat Partisi Ankara Temsilciliği’ne ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdiğini açıkladı.

Başbakandan bir açıklama isteyen Tan, "Sayın Başbakan, Cengiz ve Özaltın'a da bir kılıf uydurabilirsen, savunabilirsen sana helal olsun. O aldığınız hızlı trenler, Hasankeyf'e yapacağınız bin 100 metrelik köprü kadar, havaalanı kadar sizin cibilliyetinize bilmem ne olsun. Bunlardan hesap sormayanlara da aynısını iade ediyorum. Mesut Barzani, sen de bu ihaleleri bu cibilliyetsizlere veriyorsan sana da yazıklar olsun" şeklinde konuştu.

Altan Tan, “Daha fazla gidersem benim de vitesim boşalacak, en iyisi el frenini çekeyim, durayım" diyerek, sözlerini tamamladı.