Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, Türkiye'deki Alman firmaları ve yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zypries, Almanya'nın Türkiye'de faaliyet gösteren Alman firmalarında meydana gelebilecek tüm anlaşmazlık ve haksızlıklara karşı denetimlerini sürdürdüğünü ve olası bir durum da firmaların en büyük savunucusu olacağını söyledi.

CNN Türk'ün haberine göre, Türkiye'deki var olan iklimin yatırımcılar açısından 'oldukça zor' olduğunu dile getiren Zypries, İngiliz-Alman ticaret birliği BGA'nın 'Eğer Almanya, Türkiye'ye karşı yaptırım uygularsa, ihracat hacminde de büyük bir düşüş yaşanır' sözlerini hatırlattı.

ŞİMŞEK: ALMAN YATIRIMCISINI HOŞ KARŞILANIYOR

Öte yandan, Türkiye'de iki büyük Alman firmasının soruşturulduğu iddialarını yalanlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, Alman yatırımcıların hoş karşılandığını ifade etti.

Alman yayın organı Handelsblatt, Daimler AG ve BASF SE'nin Türkiye tarafından 'terörizme destek olmak' ile suçlanacağını iddia etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu iddiayı yalanladı.

Şimşek, "Türkiye'nin Daimler ve BASF'ı soruşturduğu haberi yalan. Alman yatırımcılar hoş karşılarız" dedi.

Türkiye'de tutuklanan Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in tutuklanmasının ardından başlayan gerilim devam ediyor.

ALMANYA'DAN TEPKİLER

Alman hükümeti ve muhalefeti Alman vatandaşlarının tutuklanmasının planlı yapıldığını savunurken, Alman Bild gazetesi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutuklu gazeteci Deniz Yücel’i ilticacı generaller ile takas etmek istediğini öne sürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in tutuklanmasını kınayarak derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Merkel’in Türkiye’ye yumuşak davrandığını savunarak NATO’nun devreye girmesini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, “Türkiye politikamıza yeni bir yön vermemiz gerekiyor. İlişkilere böyle devam edemeyiz. Ankara'daki sorumluların politikaları sonuçsuz kalmayacak" dedi.