Almanya Başbakanı Angela Merkel, özel uçakla 16.50'de Antep'e geldi. Merkel'i Gaziantep Havalimanı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ve diğer ilgililer karşıladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Nizip ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyelileri ziyaret edecek.

Ziyaret, 20 Mart'ta AB ile Türkiye arasında varılan ve Avrupa'ya göçmen akınını kontrol altına almayı amaçlayan anlaşmaya dair ilerleme sağlayabilmeyi amaçlıyor.

Almanya ve Avrupa kamuoyunun bir bölümü AB-Türkiye göçmen anlaşmasına eleştirilerini sürdürürken Merkel'in ziyarette anlaşmayı bir kez daha savunması bekleniyor.

VİZESİZ SEYAHAT

Ziyaret kapsamında, Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı görüşmede, Türk vatandaşlarının AB'de vizesiz seyahati konusunun da ele alınacağı iddia ediliyor.

Türkiye, AB'de vizesiz seyahat talebinin hayata geçirilmemesi durumunda anlaşmanın çökebileceği uyarısında bulunuyor.

Anlaşmaya göre Türkiye'nin vizesiz seyahat için 4 Mayıs'a kadar 72 koşulu yerine getirmesi gerekiyor.

Bu koşulların ne kadarının yerine getirilip getirilmediği konusunda AB'li ve Türk yetkililer arasında görüş ayrılığı var gibi görünüyor.

BÖHMERMANN TARTIŞMASI

Merkel'in ziyareti göçmen anlaşması kadar Alman komedyen Jan Böhmermann'la ilgili gelişmelerin de Avrupa kamuoyunda yoğun olarak tartışıldığı bir dönemde gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yazdığı şiirde kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Merkel ise Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin vermişti.

Hem Türkiye hem de Almanya'dan Merkel'e, ziyareti sırasında bu konuyla ilgili bir mesaj vermesi çağrısı yapanlar olmuştu.

TÜRKİYE-AB ANLAŞMASI

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın birinci ayı geride kalmış durumda.

Anlaşma, 20 Mart'tan sonra yasadışı yollardan Yunanistan'a giden göçmenlerin, eğer iltica başvurusu yapmamışlarsa ya da başvuruları reddedilmişse Türkiye'ye gönderilmesini öngörüyor.

Geri gönderilen her göçmen içinse Avrupa Türkiye'den bir göçmen alıyor.

Anlaşmanın hayata geçmesi sonrasında yasadışı göçmen geçişlerinde azalma yaşandı.

AB Komisyonu'na göre Şubat ayında 58 bin olan bu sayı son bir ay içinde yaklaşık 7800'e düştü.

Ancak Uluslararası Göç Örgütü, son günlerde Yunanistan'a giden göçmenlerle ilgili resmi olmayan verilerin, sayının tekrar arttığını gösterdiğini söylüyor.

Ancak anlaşmanın öngördüğü bazı noktalarda yeterli ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Sahada hala yeterli sayıda AB uzmanı bulunmadığı, ayrıca birçok AB ülkesinin de mültecilere kapılarını açma konusunda isteksiz davrandığı belirtiliyor.

AB Komisyonu Türkiye'den AB'ye göçmenlerin gönderilmesi sürecinin yavaş olduğunu belirtiyor.

Uluslarararası Af Örgütü ise Türkiye'nin Suriyeli göçmenleri ülkelerine gitmeye zorladığı iddia etmişti.

Türkiye ise bu iddiayı yalanlıyor.

2.7 MİLYON MÜLTECİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gaziantep ziyaretinin burada bulunan çok sayıda sığınmacının durumunu görme amacı taşıdığını söylemişti.

Türkiye'de halen 2,7 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunların yalnızca 10'da biri mülteci kamplarında barınıyor.

Hükümet, Suriyeli mülteciler için 10 milyar doların üzerinde harcama yaptığını söylüyor.

AB, varılan anlaşma çerçevesinde Türkiye'ye dört yıl zarfında 6 milyar Euro yardımda bulunacağını belirtmişti.

Öte yandan, Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner de, Merkel’e yaptığı çağrıda basın özgürlüğü vurgusu yaptı. Merkel’den Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmede sadece sığınmacı konusunu değil, Türkiye’deki insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü konularını da gündeme getirmesini istedi.

‘MUHALAFETLE GÖRÜŞ’

Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir ise, Münchner Merkur gazetesine verdiği demeçte, Merkel’e ‘muhalefetle de görüş’ diye seslendi.

Özdemir, “Merkel’e resmi programının dışında, muhalefetteki siyasi partiler ve giderek azalan muhalif basından bir temsilciyle görüşmesini öneririm” dedi.

Rheinische Post gazetesine konuşan Yeşiller partisinin Federal Parlamento Başkanvekili Claudia Roth da, Merkel’e insan haklarının korunması ve sivil haklar açısından Türkiye’de var olan eksiklikleri dile getirmesi çağrısında bulundu.

Roth, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları geri gönderdiği yönündeki iddiaların da ziyarette gündeme getirilmesini istedi.