Alman devlet televizyonu ARD’de yer alan bir haberde, 2 haftada PKK'ye yönelik saldırılara ve KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın görüşlerine yer verildi. Haberde, Kandil bölgesindeki Kürtler ile Şengal’den gitmek zorunda kalan Ezidiler'in operasyonlara yönelik tepkileri öne çıkarılırken, Zergele'deki katliama ilişkin olarak da "Zergele'de öldürülenlerin PKK ile bağlantısı yoktu" değerlendirmesine yer verildi.

ZERGELE'DEKİ KATLİAM: 'YAŞAMINI YİTİRENLERİN PKK'YLE ALAKASI YOK'

ANF'de yer verilen habere göre; ARD muhabiri Volker Schwenk tarafından Türk savaş uçaklarının vurduğu sivil bir yerleşim yeri olan Zergele köyünden görüntülerle başlayan haberde, yaşamını yitiren 8 kişinin hiçbirinin PKK ile alakalarının olmadığına dikkat çekildi.

Haberde, köyde akrabalarını kaybeden ve yıkıntılar içinde konuşan Zergeleli bir köylünün, “Peşmerge olmuşuz veya PKK’li; Türkler için fark etmiyor. Öldürülmeniz için Kürt olmanız yetiyor” sözlerine yer verildi.

AA'NIN '390 PKK'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI BAYIK'A SORULDU

Türk ordusuna ait uçakların 24 Temmuz’dan bu yana PKK kamplarının bulunduğu bölgelere yönelik bombardımanlarına değinen ARD, Anadolu Ajansı’nın '390 PKK'linin yaşamını yitirdiği ve 400’ünün ise yaralandığı' yönündeki 'propaganda nitelikli' haebrini hatırlattı. Konuya ilişkin KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile görüşen ARD muhabiri Volker Schwenk, Bayık’ın bu iddialara cevabına da yer verdi.

Bayık, saldırılarda şimdiye kadar 7 savaşçının yaşamını yitirdiğini, saldırıların daha ziyade sivillerin hayatına mal olduğunu vurguladı ve sadece Zergele’de 8 sivilin katledildiğini hatırlattı.

‘TÜRKİYE’NİN BOMBARDIMANLARI KOALİSYONUN BAŞARISIZLIĞINA YOL AÇACAK’

ARD haberinde Cemil Bayık’ın Türkiye’nin Kürtlere yönelik operasyonları ile ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun başarısı arasındaki ilişkiye de dikkat çekildi.

PKK’ye yönelik bombardımanların IŞİD karşıtı koalisyonun başarısız olması sonucunu doğuracağı uyarısında bulunan Bayık, “Bizler hepimiz aynı cephede DAİŞ’e karşı savaşıyoruz” dedi. Bayık’ın Türkiye’nin saldırılarına göz yumulmasıyla ‘koalisyon kendi kendine darbe vuruyor’ şeklindeki yorumuna da haberde yer verildi.

"TÜRKİYE KÜRTLERİN BİRLEŞMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN KOALİSYONA DAHİL OLDU"

ARD ayrıca Bayık’ın “PKK, Suriye’de IŞİD'i geriletmede kararlı bir biçimde önemli rol oynadı. Türkiye, özellikle Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin orada birleşmesini önlemek için Koalisyon’a dahil oldu,” şeklindeki sözlerini de paylaştı.

‘PKK OLMASAYDI IŞİD TÜM KÜRT BÖLGESİNİ BİLE ELE GEÇİREBİLİRDİ!’

PKK’nin IŞİD'e karşı mücadelede başarısını kanıtladığının altının çizildiği ARD haberinde, Zergele katliamından sonra köye gelen Kürtlerin görüşlerine de yer verildi. Kameralara konuşan genç bir köylü, “Eğer PKK burada olmasaydı, IŞİD geri gelebilirdi. Ve belki de tüm Kürt bölgesine..” diye konuştu.

Görüntülü haberde, IŞİD zulmünden kaçarak Irak Kürdistanı'nın Duhok kentine kaçan on binlerce Ezidinin kaldığı mülteci kampına yer verildi.

Ezidilerin kaçtığı Şengal bölgesinde halen IŞİD’in olduğu hatırlatılırken, PKK’ye karşı saldırıların Ezidi halkınca tepki çektiğine değinildi. Haberde son olarak, “Ezidiler, etkin bir vurucu gücü olan IŞİD karşıtı örgütün (PKK'nin) Türkiye tarafından bombalanıyor olmasını anlayamıyor” yorumu yapıldı.