Almanya’nın saygın dergilerinden Focus, "Erdoğan'ın ikili oyunu" başlıklı bir analize yer verdi. Analizde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’e gizlice destek verdiği, sembolik olarak da saldırdığı savunuldu.

Diken'de yer verilen habere göre, analizde Türkiye’deki son gelişmeler madde madde şu şekilde analiz edildi:

1. ERDOĞAN NEYİ PLANLIYOR?

Türk cumhurbaşkanı IŞİD’i zayıflatmaktan çok Kürtleri hedef alıyor. Siyasette amaca varmak için bütün araçların kullanılmasını meşru sayan Erdoğan, sadece siyasal gücünü artırmayı hedefliyor.

2. IŞİD’LE SAVAŞ KONUSUNDA TÜRKİYE NE KADAR CİDDİ?

Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşı ne kadar ciddiye aldığına dair kuşkular var. Suruç’ta 32 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısı sonrası bile IŞİD’e karşı alınan tedbirler daha çok sembolik. Erdoğan, IŞİD’le mücüdele koalisyonuna katılarak dışarıya iyi bir müttefik görüntüsü vermekte. Ama, Amerikalıların İncirlik’i kullanmalarına karşılık, Kürtlere karşı savaş için açık çek aldı.

3. TÜRKİYE’DEKİ KRİZ SÜRERSE İÇ AYRIŞMA TEHLİKESİ DOĞAR MI?

Erdoğan’ın barış sürecini sona erdirmesi ateşle oynamak. Türkiye’nin içten bölünmesi için küçük bir kıvılcım yeter. Ülkenin güneydoğusundaki bir isyan, İstanbul, İzmir veya Adana gibi metropollerdeki Kürtleri de etkileyebilir.

Gerçi HDP, PKK’yle yakın bağlantısı nedeniyle iyi bir aracı olabilir. Ama bu, Erdoğan’ın olayları yayma taktiğine uymaz O, tam tersine, HDP milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırtmanın peşinde. HDP’nin yasaklanması halinde gerçekten de yeni bir iç savaşla ülkenin bölünmeye doğru gidişi tehlikesi oluşur.

4. NATO HANGİ ROLÜ OYNUYOR?

Erdoğan, NATO’yu kendi güç politikasının aracı olmaya indirgemeyi başardı. IŞİD krizinde PKK’ye karşı savaşta serbest kaldı.  NATO’nun nihai deklarasyonu, Erdoğan’ın IŞİD’i gizlice desteklerken aynı zamanda sembolik olarak savaşmasını öngören ikili stratejisinin sessizce kabulü olarak algılanabilir.

(Diken / Foto: T24)