Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, AKP’yi Avrupa'dan ve Avrupa'nın temel değerlerinden uzaklaşmakla suçladı.

"Türk hükümeti biz Türkiye'den uzaklaşıyormuşuz izlenimi yaratıyor" diyen Gabriel, "bunun doğru olmadığını" söyledi.

Sosyal Demokrat Partili Bakan Gabriel, Berlin'de "Hükümetin Açık Kapı Günü" kapsamında düzenlenen toplantıda halkın Türkiye'ye ilişkin sorularını yanıtladı.

GABRİEL AB MÜZAKARELERİNE SON VERİLMESİNE KARŞI

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik müzakerelerine son verilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Gabriel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bunu beklediğini ifade etti.

"Bu durumda Erdoğan, Avrupa'nın Türkiye'ye sırtını döndüğüne dair güçlü bir kanıt elde etmiş olur" iddiasında bulunan Gabriel, Erdoğan'ın "bakın bizi istemiyorlar" diyeceğini de sözlerine ekledi.

"Türklerin çoğunun Almanya ve Avrupa'ya duydukları sevgi nedeniyle hayal kırıklığına" uğradığını savunan Gabriel, Erdoğan'ın kitlenin bu duygusuna hitap ettiğini dile getirdi.

Türkiye ile AB arasında yaklaşık 50 yıl süren ve başarısızlığa uğrayan müzakere sürecinden sonra bu duygunun anlaşabilir olduğuna işaret eden Gabriel, "Erdoğan yaptığı propagandayı bu hayal kırıklığı üzerine inşa ediyor" dedi.

Alman Bakan, 'Türkiye'yi otokratik bir ülke mi yoksa diktatörlük olarak mı değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki soruyu ise "Almanya demokratik olmayan ülkelerle diplomatik ilişkilerini kesmiş olsaydı, Dışişleri Bakanlığı'nda oldukça tasarruf ederdik, ama o zaman da hiçbir etkimiz olmazdı" sözleriyle yanıtladı.

‘TÜRKİYE’YE KARŞI DEĞİLİZ’

"Türkiye'ye karşı siyaset yapmadıklarını" savunan Dışişleri Bakanı Gabriel, "Bu hükümet ve yarattığı etki ile sorunları" olduğunu söyledi.

Erdoğan yüzünden çok sayıda aydının, gazeteci ve bilim insanının vatansız kaldığını ifade eden Gabriel, Almanya'nın bu insanlara elini uzatması, onlarla işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Gabriel, "Erdoğan'ın iç siyasetteki mücadelesini Almanya'ya taşımasını ve insanları birbirine düşürmesini" istemediğinin de altını çizdi.

(Kaynak: Deutsche Welle)