Demokrat Haber

Ünlü yazar Aziz Nesin’in oğlu matematikçi Ali Nesin, Facebook hesabından “HDP'yle AKP bir anlaşma yaptı” diye yazınca takipçileri arasında bir tartışma yaşandı. Nesin, "Anlaşmaya göre HDP seçimlere parti olarak katılacak ve %10 barajını aşamadığından AKP'nin milletvekili sayısı düşmeyecek, hatta muhtemelen artacak. Bunu her iki tarafın da kazanacağı bir anlaşma olarak nitelendiriyorum," iddiasında bulundu. Nesin'in iddialarına Demirtaş, "Spekülatif tartışmalara girmeye gerek yok. Önemli olan zihinlerdeki barajdır. Kenan Evren'in, Tayyip Erdoğan'ın barajı yıkılır, ama yeter ki önce kendi zihin dünyamızdaki barajları yıkalım," yanıtını verdi. Ali Nesin, sözkonusu tartışmaların ardından, Facebook'taki açıklamalarına "tahminimce" benzeri ifadeler ekledi. 

"HER İKİ TARAFIN DA KAZANACAĞI BİR ANLAŞMA" NİTELENDİRMESİ

Ali Nesin'in tartışmaya yol açan, seçim konusuna ilişkin Facebook hesabından yazdıkları şöyle:

Kürt barışı AKP'ye oy kaybettirecektir. Buna bir de genel af ve Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi (ev hapsi mesela) eklenirse, oy kaybı daha da artacaktır. Bunu engellemek için HDP'yle AKP bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre HDP seçimlere parti olarak katılacak ve %10 barajını aşamadığından AKP'nin milletvekili sayısı düşmeyecek, hatta muhtemelen artacak. Bunu her iki tarafın da kazanacağı bir anlaşma olarak nitelendiriyorum.

TAKİPÇİLERDEN TEPKİ

Bir takipçisi “Bu bir tahmin mi, değilse neye dayanıyorsunuz?” diye sorunca Ali Nesin “Tahmin tabii” yanıtını verdi.

Başka bir takipçi “Bu anlaşmanın varlığı kesinmiş gibi ifade etmişsiniz. En azından söylenti olduğu şiarıyla ele almanız daha doğru olurdu. Mesela ben böylesi bir anlaşmanın uydurma olduğunu düşünüyorum, var mı bu anlaşmanın gerçek olduğuna dair kanıtınız?” diye sorunca Ali Nesin “HDP'nin barajı aşma olasılığı az da olsa var tabii. Paylaşımım geleceğe dair bir öngörü filan değil. Sadece AKP ile HDP'nin yazdığım varsayımlara dayanarak bir iki hafta önce böyle bir anlaşma yaptıklarını tahmin ediyorum” yanıtını verdi.

Başka bir takipçi “Böyle hassas konularda dikkatli yorum yapmalıyız arkadaşlar” uyarısı sonrası Ali Nesin “Sadece benim tahminim tabii ki. Yoksa ben nereden bilebilirim ki. Ama HDP'nin durduk yerde geleceğini riske atmasına nasıl anlam verilebilir bilmiyorum” yazdı.

İSMET BERKAN DA TARTIŞMAYA DAHİL OLDU

Gazeteci İsmet Berkan da tartışmaya müdahil olup “Kürt barışı Akp'ye oy kaybettirmek bir yana kazandırıyor; HDP'nin seçime parti olarak girmekten son anda cayacağını düşünüyorum, tersi yani baraj altında kalmaları Türkiye için iç savaş riskidir, barış sürecinin çöktüğü anlamına gelir... Bence analizinizi bir daha düşünün hocam” diye yazınca, Ali Nesin, “Aynı kaygıyı ben de taşıyorum İsmet Berkan. Ne de olsa parlamentodan uzak olmak insanları yer altına itebilir. Ama bu analizimin yanlış olduğu anlamına gelmez ki” yanıtını verdi.

Başka bir takipçi “Böyle onursuz bir anlaşma olamaz hocam. İhtimal dahi yok bence. Baraj maraj kalmayacak ortada. Yaşayıp göreceğiz” yazarken, bir diğeri “Paronoya bunlar... gerçekle bağı koparmamak lazım hocam... Akp'nin tek başına iktidarını yıkmanın tek yolu Hdp'nin seçim barajını geçmesidir” yorumunda bulundu.

Başka bir takipçi “hocam eğer baraj altında kalabileceğini düşünüyorsanız siz de destek verin” deyince Ali Nesin “Ben zaten HDP'liyim” yanıtını verdi.

Başka bir takipçi ise “Hocam sizinle matematik daha eğlenceli siz siyaseti beceremiyorsunuz” diyerek Ali Nesin’in somut bir bilgiye dayanmadan “HDP'yle AKP bir anlaşma yaptı” şeklindeki yorumlarına tepki gösterdi.

DEMİRTAŞ'TAN YANIT

Ali Nesin’in iddialarını HDP İstanbul İl Kongresi’nde sorduğumuz HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Zaten söylenmesi gerekenleri konuşmamda ifade ettim, ayrıca spekülatif tartışmalara girmeye gerek yok" dedi.

Demirtaş konuşmasında bu konudaki spekülasyonlara şöyle yanıt verdi: "Asıl önemli olan zihinlerdeki barajdır. Kenan Evren'in, Tayyip Erdoğan'ın barajı yıkılır, ama yeter ki önce kendi zihin dünyamızdaki barajları yıkalım."

DEMİRTAŞ'IN KONGRE'DEKİ KONUŞMASI

Ayrıca Demirtaş, kongredeki konuşmasında da seçim ve baraj tartışmalarına ilişkin olarak, AKP'ye yakın medya tarafından "HDP seçime bağımsız adaylarla girsin" yönündeki telkinleri işaret ederek, "Bu mücadele parlamento ile başlamadı. Milletvekili olmayınca da kıyamet kopmaz. Bağımsız olarak bizi seçime zorlayanlara aldırmayın. Onlar da sonucu görüyor. Anket sonuçlarına göre, HDP'nin baraj sorunu yok. Barajı aşmamız durumunda, onlardan bizden çaldıkları milletvekilliğini geri alacağız, sahte milletvekilliğine son vereceğiz," diye konuştu.

Kongre konuşması için: Demirtaş: Biz yıkmayana kadar bu barajı kaldırmayacaklar!