Eski HDP milletvekili ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucusu Ali Kenanoğlu, MHP’deki kongre sürecini, erken seçim olasılıklarını ve başkalık oylamasına ilişkin görüşlerini açıkladı. Bu kapsamda Kenanoğlu, erken seçimin tehdidinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “başkanlık oylamasında”ki en büyük kozu olduğunu savundu.

Ali Kenanoğlu, “Herkes gizli oylamada AKP’den fire verileceğini düşünse de ben en büyük firenin MHP ve CHP’de yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

Kenanoğlu’nun Evrensel’de yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Henüz ilk yapılan milletvekili seçimleri üzerinden bir yıl, ikincisi üzerinden de 6 ay geçmeden yeni bir erken seçim daha konuşulmaya başlandı. 2015 yılını seçimlerle geçiren Türkiye’nin 2016 yılında da her halükarda bir seçim yaşayacağı kesin gözükmektedir. Ancak bu seçimin Başkanlık referandumu mu yoksa milletvekili seçimleri mi olacağı meçhuldür.

Seçimlerin kilit partisi MHP’dir. MHP’de yaşanacaklar seçimin şeklini belirleyecektir. Eğer MHP’de olağanüstü bir genel kurul olur ve Meral Akşener bu seçimi kazanırsa erken seçim olmayacaktır. Bunun nedeni çok basit, çünkü Meral Akşener’li bir erken seçimde MHP, AKP’den en az % 6, CHP’den ise % 4 ler civarında bir oy alacaktır, bu durum konuya ilişkin yayınlanan ve yayınlanmayan anketlerden anlaşılıyor.

MHP’de kongre yapılmaz ve olağan kongre beklenecek olursa bu durumda Cumhurbaşkanı MHP’nin iyicene yıpranmasını ve dağılmasını da dikkate alarak baskın bir erken seçimi dayatacaktır. Tabi burada HDP’nin %10 barajı altında bırakılması hesapları da yapılmaktadır.

Seçimlerin geleceğini belirleyecek olan Başkanlık oylaması olacaktır. Bu oylamada Cumhurbaşkanın elindeki koz, vekillere “erken seçim” tehdididir. Aslında kimsenin hesaba katmadığı erken seçim tehdidi ve gizli oylama Cumhurbaşkanının işine yarayacaktır. Herkes gizli oylamada AKP’den fire verileceğini düşünse de ben en büyük firenin MHP ve CHP’de yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü henüz bir yılını bile tamamlamamış vekillerin bir erken seçim olmasın diye referandum seçeneğiyle Başkanlık oylamasında “EVET” oyu verme ihtimalleri yüksektir. Vekiller “evet” oyunu verirken de “Nasıl olsa referandumda ‘hayır’ oyu çıkar” rahatlığıyla da davranacaklardır.