Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Uluslararası sözleşmelere ve hukuka bağlı olduğunu iddia eden bir hukuk devletinin yapması gereken Danıştay ve AİHM kararlarının doğruluğunu hukuk dışı bir takım demagojik siyasi söylemlerle tartışmak değil gereğini yapmaktır” dedi.

Kenanoğlu yazılı açıklamasında, zorunlu din derslerine karşı başta Aleviler olmak üzere demokratik-laik kesimlerin verdiği mücadeleler sonrasında elde edilen kazanımların ve Alevilerce açılan ve kazanılan AİHM davalarının yok sayıldığını belirtti.

Alevilerin okullarda zorunlu olarak “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” adı altında okutulan “Sünni asimilasyoncu” derse karşı mücadele verdiğini ifade eden Kenanoğlu şöyle devam etti:

“Bu amaçla oturma eylemleri, yürüyüşler, mitingler yapılmış ve davalar açılmıştır. Bu davaların bazıları iç hukukta bazıları da AİHM de kazanılmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; AİHM’nin zorunlu din dersi kararının doğru olmadığını söylemektedir. Erdoğan, ‘Din dersi olmazsa uyuşturucu olur, terörizm olur’ gibi ne bilimsel ne hukuksal ne de geçmiş pratiklerden bilindiği üzere bir gerçekliliği olmayan tuhaf, bir o kadar da akıl almaz bir savunma içerisinde bu kararı uygulamayacaklarını beyan etmektedir. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise zorunlu din dersi olmazsa Türkiye’de IŞİD benzeri örgütlerin ortaya çıkacağını söyleyip bu dersin zorunluluğundan ve mahkeme kararının uygulanmayacağından bahsetmektedir.

Uluslararası sözleşmelere ve hukuka bağlı olduğunu iddia eden bir hukuk devletinin yapması gereken Danıştay ve AİHM kararlarının doğruluğunu hukuk dışı bir takım demagojik siyasi söylemlerle tartışmak değil gereğini yapmaktır.”

Kenanoğlu, demokratik taleplerinin yerine getirilesini beklediklerini vurgularken, “Bu amaçla mücadelemiz artarak devam edecektir. AİHM kararının bir an evvel gereğinin yerine getirilmemesi durumunda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AİHM ve Uluslararası arenada konunun şikayetçisi ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” dedi. (Gerçek Gündem)