Sedat Yiğit / Demokrat Haber

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti sonucu, 25 Haziran 2014 günü Ankara Ahlatlıbel Tesisleri’nde Alevi örgütlerinden temsilcilerin katıldığı yemekli bir toplantı yapılmış; CHP-MHP Çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı  başta olmak üzere, CHP ile Alevi örgütleri arasındaki ilişkiler konuşulmuştu.

Toplantıya katılan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) yöneticileri konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, toplantıya kimlerin katıldığını ve toplantıda nelerin konuşulduğunu kamuoyu ile paylaştı.

"Gizli saklı bir görüşme yok!" denilen ABF açıklamasında, "konunun medyada konuşuluyor olmasından ve sanki “gizli bir pazarlık” varmış gibi bir hava yaratma çabalarından dolayı ABF, şeffaflık ilkesine uygun olarak bu açıklamayı ve toplantıda konuşulan konuları kamuoyu ile paylaşmayı uygun görmüştür" denildi.

Daha önce ABF imzasıyla yayınlanan “Ekmeleddin İhsanoğlu bizim adayımız olamaz” başlıklı açıklamanın da arkasında durduklarını belirten ABF, toplantıda gizli bir pazarlık yapılmadığını ve ortak bir karar alınmadığı vurguladı.

ABF'nin açıklamasına göre; toplantıda Alevi örgütlerinin temsilcileri CHP-MHP Cumhurbaşkanı Adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nun adaylığının Aleviler tarafından kabul görmediğini ve tepki gördüğünü, İhsanoğlu profilinin Alevilere uzak olduğunu ve Tayyip Erdoğan’a benzeyen özelliklere sahip olduğunu belirttiler.

Toplantıda ayrıca Alevilerin ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan aday göstermenin de kapsayıcı ve kucaklayıcı olmadığı için yanlış bulunduğu, CHP'nin bu kararında Alevilerin yer almadığı, içine sindiremediği bir adayı CHP’nin Alevilere önermeye hakkı olmadığı vurgulandı.

Toplantıda, siyasal islamcı özelliklere sahip muhafazakar adayın Alevi toplumunca hoşgörü anlayışı temelinde de olsa kabul görmeyeceği, muhafazakârlarla yan yana gelmeyi doğru bulmadıkları belirtildi.

Alevi örgüt temsilcileri ayrıca Alevilerin CHP’nin de hiçbir partinin de arka bahçesi olmadığını, laiklik konusunda Alevilerin hassas olduğunu, Alevilerin istediği Cumhurbaşkanı niteliklerini İhsanoğlu’nun taşımadığını da dile getirerek, CHP’nin önerdiği Cumhurbaşkanı adayı Ekmelettin İhsanoğlu’ndan desteğini geri çekmesini istediler…

ABF'nin yaptığı açıklamaya göre, toplantıya şu isimler katıldı:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ABF Genel Sekreteri Recai Aksu, ABF Genel Başkan Yardımcıları Necdet Saraç, Baki Düzgün ve Ali Yıldırım, Kamil Ateşoğluları, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Müslüm Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Saymanı Cemal Özdamar, Alevi Vakıfları Federasyonu Adına Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Ankara Tuzluçayır Cemevi Başkanı Mehmet Uzuner, Pir sultan Abdal Kültür Dernekleri Eski Genel Başkanı Kazım Genç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan.

Alevi Bektaşi Federasyonu, CHP ve MHP'nin çatı adayı konusunda yaptıkları “Ekmeleddin İhsanoğlu bizim adayımız olamaz” başlıklı açıklamada da şöyle denilmişti:

"Yanı başımızda Irak'ta, Alevileri katletmek için yemin etmiş IŞİD denilen katiller, insanlık düşmanları, Müslümanlık adına başta Aleviler olmak üzere kendinden olmayan tüm insanları katlederken, Türkiye'de ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışılıyor"..

"Geçmişte Türkeş'in danışmanlığını yapmış, AKP'nin adayı olarak İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olmuş, İslamcı özellikleri çok önde olan İhsanoğlu'nun CHP tarafından önerilmesi oldukça düşündürücüdür. Toplumsal beklentilere yanıt vermeyen, toplumda karşılığı olmayan, Türkiye'nin daha da muhafazakârlaşmasının önünü açacak İslamcı bir aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu Alevi toplumunun adayı olamaz".