İzmir’in Çiğli ilçesinde yaşayan Aleviler, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte, mahallelerindeki Alevilerin de CHP'den uzaklaştığını belirtti. Kendilerinin CHP'den kopuşu nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den aday olmaya mecbur kaldığına dikkat çeken Aleviler, HDP'de birleşme çağrısı yaptı.

'ALEVİLER HDP'DE BULUŞMALI'

İzmir’de 30 yıldır yaşayan ev işçisi Zülfünaz Alp (64), devlet tarafından yıllardır Alevilerin sömürülüp dışlandığını ifade ederek çocukların anadilde ve kendi özlerine uygun eğitim alamadıklarını da belirtti. Alp, "Bu devlet bizi birbirimize kırdırdı. Artık bu ülkede kan görmek istemiyoruz” dedi. 

Sosyolog Özlem İrgi ise, HDP’de bütün renklerin bir arada olduğunu söyleyerek, partinin oluşturmaya çalıştığı empati kültürüyle pek çok sorunun aşılabileceğini vurguladı. Cinsiyetçi ideolojileri eleştirerek HDP'nin kapsayıcılığına dikkat çeken İrgi, HDP'nin doğaya dönük politikalarını da desteklediğini belirtti.

'TOPLUMUN DEĞİŞİP DÖNÜŞMESİ İÇİN'

İzmir’de 13 yıldır yaşayan Oktay Dallı ise, şöyle konuştu: "HDP’yi içimde yaşıyorum, yeni bir yaşamı onda görüp bu şekilde çalışıyorum. Daha önce insanların görebildikleri her şey üzerinde bir yanlışlık olduğunu ve bunu HDP’nin düzeltebileceğini görüyorum. Toplumu daha aktif bir hale getirdiğini gördüğüm için HDP'yi destekleyeceğim. Toplumun değişip dönüşmesine adına HDP’ye oy veriyorum."

Alevilerin HDP'de örgütlenmesi gerektiğini belirten Dallı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına değinerek, "Bizim hak ve hukukumuz HDP’nin içindedir. Bundan kaynaklı bu bölgede bilinçli bir şekilde aday gösterildi. HDP’ye kayan oyları engellemeye çalışıyor" dedi.

'HDP TÜM SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEBİLİR'


İzmir'de doğan Helin Alp, işçilik yapıyor. HDP’ye ülkenin genel sorunlarına çözüm üretebileceği için oy verdiğini belirten Alp, "Bu ülkenin en büyük sorunu, Kürtler ve azınlıkların uğradığı ayrımcılık. Bunu HDP’nin ortadan kaldırabileceğine inanıyorum. Yine aynı şekilde kadın sorununa, kadın cinayetlerine farklı projeler geliştirebileceği için destekliyorum. En önemlilerinden biri de, yapılmaya çalışılan nükleer santraller ve HES'lere karşı sürdürülebilir enerjiyi alternatif olarak desteklemeleri” dedi.

İzmir’de 43 yıldır yaşayan Sebliye Fırat, ülke koşullarında yaşamını idame ettirmenin çok zor olduğunu ve emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kaldığını anlatarak, şunları söyledi: "HDP bir kere halktan, doğadan ve hayvandan yana. Diğer hiçbir partiye inanmıyorum, onlar düzen partisi. Gençken Tariş İplik Fabrikası'nda çalıştığımda işçi temsilciliği yaptım. Şimdi kendimi HDP’ye daha yakın buluyorum. Bir Alevi olarak da herkesi HDP’ye çağırıyorum. Gelin canlar, bir olalım."