CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, ve Alevi toplumunun bazı temsilcileriyle birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında üyelerden biri Alevi duası olan Gülbengi’yi okudu.

İsrafil Erbil, yeni anayasada Aleviliğe de yer verilmesi talebiyle topladıkları 7 bin imzayı TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi. İngiltere'de, Alevilere birçok sosyal haklar verildiğini belirten Erol, Türkiye’de de aynı hakların verilmesini istedi.

Alevilerin anayasal hak talep ettiklerini belirten Aygün, İngiltere'de yaşayan 250 bin kişilik Alevi toplumunun da bu amaçla imza kampanyası yaptığını söyledi.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Alevilerin Türkiye'de yasaklı toplum olduğunu savunarak, bu durumun yeni anayasada da devam edeceğine dair endişeleri bulunduğunu ifade etti.

İngiltere'de Alevilerin inanç ve öğretilerini serbestçe yaşadığını ve cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edildiğini anlatan Erbil, Türkiye'de de eşit yurttaş olarak yaşama talebini imza kampanyasına dönüştürdüklerini belirtti. İngiltere'deki imza kampanyasında 7 bin imza topladıklarını, bu imzaları CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP'li Rıza Türmen'e ilettiklerini dile getiren Erbil, TBMM Başkanlığı'na da bu imzaları sunacaklarını söyledi.

Erbil, "Kadim geleneklere sahip topraklar üzerinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 21. yüzyılda tek ırk, tek dil, tek din dayatması yapamaz, yapmamalıdır. Vatandaşlık bağıyla bağlı yurttaş olan her can kendi değerleriyle yaşayabilmelidir. Yeni anayasa, tüm inançlar gibi Aleviliği de öğretisi, inancı, ibadeti ve ibadet yerleriyle teminat altına almalıdır" diye konuştu.