CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin de onayı ile gösterilen Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Eklemeddin İhsanoğlu’nu tanıtmak amacıyla Ankara’da Alevi örgütlerinin temsilcileri ile yemekte bir araya geldi.

Aleviler, Prof. Dr. İhsanoğlu hakkında çekincelerini Kılıçdaroğlu’na iletirken ilk turda bağımsız hareket edebileceklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu ise ilk turda destek verilmemesi durumunda ikinci turun öneminin olmadığına dikkat çekerek, “Ben partiyi değil, Türkiye’yi düşünerek hareket etmek zorundaydım. Tayyip’i gönderecek tek seçenek buydu. Çünkü, Tayyip bu adayla ilgili hiçbir şey düşünemiyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Eklemeddin İhsanoğlu’na yönelik Alevilerin tepkisini azaltmak amacıyla önceki gün Çankaya Belediye Ahlatlıbel Spor ve Dinlenme Tesisi Konukevinde Alevi örgütlerinin temsilcileri ile yemek yedi.

Yaklaşık 3 saat süren yemekli toplantıya Hacı Bektaş Dergâhı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan ve çok sayıda Alevi örgütü yöneticisi katıldı.

Ayşe Sayın ve Ali Açar'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre CHP’den toplantıya Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Tekin Bingöl ile bazı milletvekilleri katıldı. Alevilerin sorunlarının ve taleplerinin dile getirilmesiyle başlayan toplantıda konu cumhurbaşkanlığı seçimlerine geldi. Alevi örgütlerinin temsilcileri aday belirleme sürecindeki yanlışlıkları Kemal Kılıçdaroğlu’na iletirken, Mazlum-Der gibi derneklerin ziyaret edilmesine karşın hiçbir Alevi örgütüne gidilmemesinin kendilerini üzdüğünü ve tabanda tepkiye neden olduğunu belirtti.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun Alevi örgütlerine gidilmemesinin nedeni olarak çok sayıda dernek bulunmasını gerekçe gösterdiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu toplahtıda, “Kimsenin etnik kimliğine bakmam. Benim için yeterlilik önemli” ifadesini kullanırken, Alevi temsilcileri de “Alevilerde ve solcuların içinde hiç yetenekli kimse yok mu? Biz, bu adayı içimize sindiremiyoruz. Bizim toplumumuzun beklentilerine ve ruh haline yanıt vermiyor. Cumhurbaşkanlığı yarışı neden iki İslamcı aday arasında geçiyor. Nasıl bir cumhurbaşkanı istiyorsunuz diyerek sanatçı, aydın ve meslek örgütlerini geziyorsunuz. Sonra ortaya İslamcı muhafazakâr aday çıkartıyorsunuz. Bu kabul edilemez” dedi. Alevilerin, CHP milletvekillerinin ikna edilemediğini anımsatması üzerine de Kılıçdaroğlu’nun “Partinin almış olduğu bir karar var. Bu karara uymayanlar bedelini öder” diyerek üstü kapalı olarak milletvekillerine gözdağı verdiği öğrenildi.