Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim'i "Padişah olduğu zaman Osmanlı'nın toprağı 18 milyon metre kareydi" şeklinde savunması Alevi örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Aleviler, "Yavuz bir Alevi katilidir, Alevilerde itibarı yoktur" diye karşılık verdi.

Samsun'da katıldığı toplu açılış ve referandum çalışmasında Yavuz Sultan Selim’i öven Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Alevi örgütleri tepki gösterdi. Erdoğan mitingde, bugün İstanbul’da CHP üyeleri tarafından kurulan bir "Hayır" çadırına yaptığı ziyarete dair ayrıntıları paylaştı.

Erdoğan, kendisine "'Siz Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne niye bu adı koydunuz?" şeklinde bir yurttaşın soru sorduğunu paylaştı. Mezhep ayrımı yapmadığını söyleyen Erdoğan, miting konuşmasında, Yavuz Sultan Selim için sarf ettiği "'Hayır' çadırındakilere 'Niçin hayır diyorsunuz' diye sordum. Dediler ki; biz, çağdaş bir Türkiye istiyoruz. Yani şu anda çağdaş bir Türkiye yok. Neyimiz eksik dedim. Köprülerimiz, hızlı tren, okullar. Bunlar yok mu? 14 sene önce bunlar var mıydı? Maalesef, bakıyorsunuz söylediği lafa bakın 'Siz Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne niye bu adı koydunuz?' Dedim ki; çok ayıp. Yavuz Sultan Selim Han'ın padişah olduğu zaman Osmanlı'nın toprağı neydi biliyor musunuz? 18 milyon metre kare. Böyle bir devlet-i ali Osmani'nin başında olan sultanın adını böyle bir köprüye koymaktan daha önemli olabilir. Olaya bakış ne? Mezhepçilik. Hemen arkadan biri geldi 'Siz Aleviler ile Sünnileri ayırıyorsunuz.' Biz kimseyi ayırmadık."

'YAVUZ BİR ALEVİ KATİLİDİR'

Erdoğan’ın konuşmasına tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, “Resmi tarihe göre, Yavuz Sultan Selim'in hükümdarlığı sırasında Anadolu'da 40 Alevi öldürüldü, Anadolu Alevi nüfusunun yüzde 90'ı bulunduğu, yaşadığı bölgelerde sürgün edildi. Ancak resmi olmayan tarihe bakıldığında bu sayının 150 binlere çıktığını biliyoruz. Yavuz Sultan Selim hükümdarlığı boyunca Aleviler arasında en fazla kıyımı yapmıştır. Yavuz Sultan Selim dendiğinde ‘Alevi katili’ akla gelir. Alevilerde, Yavuz'un bir itibarı yoktur" dedi.

Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaldı ki, Erdoğan'ın köprüye Yavuz'un adının verilmesinin arkasında bir Alevi düşmanlığını yattığını biliyoruz." Türkiye'de bir Osmanlı hayranlığı olduğunu da savunan Kaplan, "Umarız ki bu sevda 16 Nisan'da son bulacak" diye konuştu.