Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker İstanbul 1. Bölge’den bağımsız aday olarak, seçim kampanyasına start verdi.

Avrupa Alevi Konfederasyonu’ndan çeşitli örgüt temsilcileri Almanya’dan yola çıktıkları Turgut Öker’le birlikte 10 Nisan Pazar günü Karaköy’den vapurla Kadıköy’e geldiler.

Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan Aleviler de Turgut Öker ve beraberindeki heyeti davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, sloganlar atarak ve çiçeklerle karşıladılar.

“Yolumuz Uludur Pir Sultanın yoludur”, Turgut Öker yalnız değildir”, “Alevi kültürü engellenemez” şeklinde sloganlar atıldı.

Turgut Öker burada yaptığı konuşmada Alevilerin sorunlarını meclise taşımak için aday olduğunu ve Pir Sultan duruşu sergileyeceğini belirtti. Kimseye rakip olmadığını vurgulayan Öker, kimsenin Alevisi de olmayacaklarını, kendi gelecekleri için yola çıktıklarını açıkladı.

Özgürlük, demokrasi ve eşitlik için buradayız diyen Turgut Öker Alevilerin uğradıkları her türlü ayrımcılığı teşhir edeceklerini, yıllardır süregelen asimilasyon politikalarına dur diyeceklerini, zorunlu din dersleri meselesine çözüm getireceklerini söyledi.

Cemevlerine ibadet yeri olarak yasallık kazandıracaklarını anlatan Öker, yüzlerce Alevi dergah, türbe ve kutsal yerlerinin kendilerine iade edilmesini istedi.

Bugüne kadar hep cenaze törenlerinde, ağıtlarda biraraya geldiklerinden yakınan Turgut Öker artık kendi hakları için de birarada olacaklarını, birarada mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Öker, “Sadece kendi taleplerimiz için değil bu ülkede kimin yüreği yandıysa onu bizzat içimizde hissederek onlarla kardeşçe birarada yaşamak için varız” dedi.

Turgut Öker, “Sadece Alevi önderlerimize sözümüz yok, onların yolundan giden Denizlerin, Mahirlerin, İboların da yolundan gidiyoruz, onlara da sözümüz var. Onun için de buradayız. Bu seçimlerde yaptığımız çalışmayla sembolik olarak bir meşale yakıyoruz. Bugün burada seslendirdiğimiz tüm talepleri meclis kürsüsünden de seslendirebilmek için varız” dedi.

Öker, “Bu mücadele eşit haklar mücadelemizi şaha kaldırmak içindir. Davamız insanlık davasıdır, özgürlük davasıdır, kardeşlik davasıdır” diye sözlerini tamamlayarak Kadıköy, Ümraniye ve Kartal’daki seçim irtibat bürolarını ziyarete gitti.

KİMLER VARDI?

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Sekreterleri; Ali Ertan Toprak, Bülent Ant, Mehmet Ali Çankaya, AABK 2. Başkanı İsmail Ataş, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu yöneticileri; Hüseyin Mat, Dursun Karadağ, Mahmut Akgül, Adnan Önder, İsmail Demirtaş,  Remzi Dengiz, Yol TV İcra Kurulu Başkanı Tevfik Aslan, Yol TV İcra ve Yönetim Kurulu üyeleri Haydar Aygören, Zeynel Özen, Şakir Aydoğan, Süleyman Aslan, Danimarka Alevi Federasyonu yönetim kurulu üyeleri; Aslan Erkan, Turan Meriç, İsveç Alevi Federasyonu yöneticisi, Ali Çağan, İsviçre Alevi Federasyonu yöneticisi Selahattin Önder, Zorunlu Din Derslerinin kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları mahkemesine ilk bireysel başvuruyu yapan Hasan Zengin,  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu dedeler kurulundan Baki Düzgün, Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı, araştırmacı yazar Turan Eser,  Alevi Gençler Birliğinden Serdar Akın ve üye ve yönetici gençler, Alevi Kadınlar Birliğinden Özlem Gökdemir ve yönetici kadınlar, Sendikacı Munzur Pekgüleç, Alevizyon haber sitesi genel yayın yönetmeni Ali Karul, Sanatçı Hasan Papur, Pir Sultan Abdal Derneği eski genel merkez yöneticisi araştırmacı Erdal Yıldırım ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi Dernek ve Vakıflarından yönetici, Alevi kanaat önderleri ve dedeler katıldı.

DEMOKRAT HABER