Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde (NRW) Ruhr bölgesinde maden ocaklarında çalışanların anısına verilen "Steiger Award - Uluslararası Liderlik Ödülü"nün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilmesine Almanya'daki başta Alevi dernekleri, demokratik sivil toplum kuruluşları ve bazı Türk kökenli politikacılar sert çıktı.

 

Sivas Katliamı Davası’nın zamanaşımına uğramasının ardından Türkiye’deki artan tepki protestoları Avrupa’ya da yansıdı…

 

Avrupalı Aleviler, Steiger Awards ödülünü almak üzere hafta sonu Almanya’nın Bochum Şehrine gelecek olan Başbakan Erdoğan’ı protesto etmeye hazırlanıyor

 

ERDOĞAN NELER DEDİ?

Başbakan Erdoğan, Sivas davasının zamanaşımından düşmesi ile ilgili soruya şöyle yanıt vermişti:

''Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Zaten onlar da söylüyorlar... Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı. Bilemiyorum tabii onlar da var...''

 

Erdoğan Sivas davasıyla ilgili bugün de yorumlarına devam etti. Erdoğan, Sivas Davası'nın değil 5 kişinin yargılanmasının zamanaşımına uğradığını söyledi. Sivas Davası içinde idama mahkum olan ancak idam cezası kaldırıldığı için ağırlaştırılmış müebbet cezası alan 33 kişinin olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, "Burada ciddi yanlışlar var. Ben Sivas'a gittiğimde gencecik kızlar bana gelip hiçbir suçları olmadığı halde babalarının idama mahkum olduğunu söylüyorlar." dedi.

 

Erdoğan, zamanaşımı kararının ardından Ankara Adliyesi'ndeki protestoları da eleştirdi. Başbakan, "Olay çıkararak belirli bir ideolojinin borazanlığını yapmak yanlış" dedi.

 

 

ERDOĞAN’A PROTESTO MİTİNGİ 

Aleviler ile AKP Hükümeti arasındaki gerilim Sivas Katliamı Davası’nın zamanaşımı kararıyla zirveye tırmandı. Erdoğan’ın karara yönelik açıklamaları tepkleri arttırırken, Başbakan, 17 Mart Cumartesi Günü Hellen Medien Projekte GmbH tarafından “tolerans ve insani değerleri ön planda tutmak” alanında verilecek olan ödülü almaya gidiyor.

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun öncülüğünde Başbakan Erdoğan’ın ödülünü almaya geldiği dakikalarda Bochum’da bir protesto mitingi düzenlenecek…

 

“ERDOĞAN ÖDÜLE LAYIK DEĞİL” 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat yaptığı açıklamada Başbakan Erdoğan’ın sadece Aleviler ile değil, Türkiye’de tüm farklı inançsal, etnik ve kültürel kimliklerle kavgalı olduğunu söyledi. AKP iktidarı boyunca farklılıklara hoşgörüyle yaklaşılmadığını ifade eden Genel Başkan Mat, Avrupa’da bu ödülü hak edecek en son ismin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

 

Yapılacak olan protesto mitingi ile ilgili hazırlıklar hakkında bilgi veren Mat, “Şu anda 260 Alevi Kültür Merkezi ile koordineli bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda hemen hemen Avrupa’nın her şehrinden otobüsler kaldırıyoruz. Perşembe günü itibariyle 10 bin canımızın bu mitinge katılmasını kesinleştirdik ve her geçen saat bu rakam yükseliyor. Bu rakama Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden kendi imkânları ile gelen Alevileri de eklersek, en az 30 bin civarında katılım bekliyoruz” şeklinde konuştu…

 

AVRUPALI ALEVİLER HAZIRLANIYOR

Bochum’da yapılacak olan protesto mitingi Avrupa’da yasayan Alevilerin ilk protesto mitingi değil. Alman devlet kanalı ARD'de yayınlanan Alevilere yönelik iftiraların işlendiği Tatort dizisi, 30 Aralık 2007 tarihinde Köln kentinin Dom Meydanı'nda protesto edilmişti. Basta Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu olmak üzere birçok sivil toplum kurulusunun destek verdiği mitinge yaklaşık 30 bin kişi katılmıştı.

 

"Steiger Award - Uluslararası Liderlik Ödülü", 2005 yılından beri maden isçilerini temsilen Hellen Medien Projekte GmbH tarafından, insani değerler, hoşgörü, medya, spor ve sanat alanlarında verilen bir ödül. Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Avrupa” dalında aldığı bu ödül daha önce su isimlere verildi: Jean-Claude Juncker-2006, Hans Dietrich Genscher-2007, Edmund Stoiber-2008, Romano Prodi ve Aleksander Kwasniewski-2009, Boris Tadic-2010, Jose Manuel Barroso-2011.

 

Ödül ile ilgili dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta tepki gösterdiği İsrail eski Başbakanlarından Simon Peres’e de 2005 yılında “Hoşgörü” alanında verilmesi…

 

Alevilerin protesto mitingi 17 Mart Cumartesi günü saat:16.00'dan itibaren Yol Televizyonu'nda canlı olarak yayınlanacak.