Alevilerin eğitim alanındaki hak ihlalleri, ayrımcılık ve asimilasyona karşı Ankara'ya başlattıkları yürüyüş sürüyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Alevi kültür dernekleri, zorunlu din derslerini ve Alevilere yapılan baskıları protesto etmek için Ankara'ya bir yürüyüş düzenledi.

Sabah saat 09.00'da Düzce - Kaynaşlı'dan yola çıkan Aleviler Bolu Dağı'na doğru yürüyüşünü sürdürüyor. Akşam Bolu Dağı'nda mola verecek olan yürüyüş kolu, yarın da Bolu'ya ulaşmayı planlıyor.

Aleviler, yürüyüşlerini 12 Ekim’de Ankara Sıhiyye Meydanı'nda yapılacak büyük bir mitingle sonlandıracak.

Günlerdir zorlu bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirten Yalıncak Sultan Alevi Kültür Derneği'den Sevim Yalıncakoğlu, "Düzce Kaynaşlı'ya varmadan önce çeşitli önyargılarımız vardı, ancak yanılmışız. Düzce'de çok iyi ağırlandık, özellikle Yunus Efendi Köyü'nde verdiğimiz molada halk bize destek çıktı. CHP Düzce İl Teşkilatı da destekleyenler arasındaydı. Zorlu ve yorucu bir yolculuk geçiriyoruz ancak hedefimize ulaşmak ve haklarımızı savunmak için bütün engelleri aşacağız" diye konuştu.

Yürüyüşe çıkanlar arasında Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'ndan Masim Gölek, Mustafa Ördek ve Taylan Cirit, Pir Sultan Abdal Derneği Kültür Derneği'nden Murat Ağırman da yer alıyor.

'NORMAL OKUL KALMADI'

Alevilerin eğitim hayatının önünü tamamen kesecek bir sistemin dayatıldığını belirten Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Kara şöyle konuştu: "Alevi çocukların normal okuyabilecekleri okul kalmadı. İmam hatipler düz liselerin yerini tutmaya başladı. Geçmişteki düz lise müfredatı şimdi imam hatiplerde uygulanıyor. Aleviler ya imam hatiplere katılacaklar ya da sıradan bir meslek sahibi olmak zorunda kalacaklar. Bu mesele sadece '3,5 süre öğrenseler n'olur' değil. Bu çok acı bir durum, haklarımızı savunmak için zorlu ve uzun yolculuğumuzu başlattık, hedefimize ulaşacağız." (gercekgundem.com)