Alevi örgütleri arasında en kitlesel ve temsil düzeyi yüksek kurumlardan olan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

Hasan Akbaş'ın Evrensel'de yer alan haberine göre başkanlar, Alevilerin, sosyalistlerin ve Kürtlerin ortak mücadelesi için yeni bir sürecin başlatılması çağrısında bulundu.

“Bu seçimin iki galibi var; birincisi sandığa gitmeyenler, ikincisi de Demirtaş ve siyasetidir” diyen Geçmez, Erdoğan’ın yüzde 51’lik bir oy oranıyla seçildiği propagandasının gerçekçi olmadığını söyledi. Oy kullanımının düşük olduğunu söyleyen Geçmez, bu rakamın en fazla yüzde 38 olarak algılanabileceğini söyledi.

Bir tek oy oranı artışının Demirtaş’ta yaşandığını kaydeden Geçmez, “Demirtaş oy oranını yüzde 5’lerden yüzde 10’a çıkarttı ve büyük bir başarıdır. Demirtaş’ın sunduğu siyaset de büyük oranla Alevilerin oy vermesini sağlamıştır. Hele ki Alevilerin büyük çoğunluğunun Demirtaş’a oy vereceği anlaşıldığında, yanlış yönlendirme ve hedef şaşırtmaların çokça yapılmasına rağmen Aleviler oyunu Demirtaş’tan yana kullandı. Bu durum aynı zamanda Alevilerin ilk defa bir seçimde büyük bir bölümünün vicdanının sesini dinleyerek oy kullandığını da ortaya koyuyor” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN ALEVİLERE ZULMÜ DAHA DA ARTACAK

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Alevilere yönelik zulmünün daha da artacağını düşünen Geçmez, “IŞİD gibi kafa kesen örgütleri destekleyen bir zihniyetin, Alevilere ne yapacağı bellidir. Aleviler, bütün bunları düşünerek mücadelesini belirlemelidir” dedi.

"Demirtaş yüzde yüzlük bir oy artışıyla önümüzde duruyor” sözleriyle Alevilerin bu kesimlerle bir araya gelmesi gerektiğine işaret eden Geçmez şöyle devam etti:

“Türkiye ve ezilenler için kişilerden ziyade ilkeler ve ezilenlerin taleplerini dile getiren kesimlerle bir araya gelinmesi lazım. Hırsızlığın, yolsuzluğun, hak ve adaletsizliğin, nefret suçunun, gelir dağılımı uçurumunun olduğu, eğitim sisteminin tamamen yozlaştırıldığı , insanları düşmanlaştıran bir iktidarın bu kadar oy alması tehlikelidir kuşkusuz. Türkiye sınıf mücadelesi, insan hakları, ezilenlerin taleplerinin dile getirilmesi konusunda tek aday Demirtaş’tı. Aleviler, demokratlar, ezilenler Demirtaş’a daha fazla sahip çıksaydı eğer Türkiye’de daha değişik bir süreç başlamış olacaktı. O açıdan bütün bunları önümüze koyarak geleceğe bakmalıyız.”

CHP KÜRTLERİ KAYBETTİĞİ GİBİ ALEVİLERİ DE KAYBEDİYOR’

PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan da, “Gelinen süreçte Aleviler ve ezilenler açısından bir muhasebe yapmanın tam zamanıdır. Aleviler, sosyalistler, Kürtler bir araya gelerek bu muhasebeyi yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

CHP’nin sağ ve muhafazakar bir tarza bürünerek siyaset yaptığını söyleyerek bunu da eleştiren Doğan şunları kaydetti: “CHP daha önce Kürtlerin bütün oylarını kaybetmişti bugün de Alevilerin büyük oranda oyunu kaybetmiştir. CHP’nin politikasını eleştirmek bizim hakkımız değil ama örgütsel duruş açısından bir bakışımız vardır. CHP’nin duruşu duruş değil bir kere, CHP’nin politikası solun tüm renklerini kaybetme noktasına kadar gidiyor. Muhafazakar ve sağ bir çizgide bir CHP oluşturulmak istendi ve bu süreçte devam edecek gibi. Bu da demokrasi mücadelesi açısından bir kayıptır.”

Demirtaş’ın siyaseti ve söylemlerinin kendilerince samimi karşılandığını, umut olduğunu dile getiren Doğan şöyle devam etti:

“Söylemleri insani duruşu ve politikası bizim açımızdan büyük ilgi gördü. Yüzde 9.8’lik oy oranı ve Alevilerin desteği göz önüne alındığında bu tarihi bir buluşmadır. Bu buluşma doğru algılandığı takdirde, sol sosyalist güçler ve Kürtlerin, ezilenlerin ortak mücadelesinin bir ortak projesinin ortaya çıkması yüksek ihtimaldir. Bu açıdan bu süreç, bir umuttur. Demirtaş’ın samimi politikası, yeni bir buluşmanın zeminini atmıştır. Bundan sonrasını böyle görmek lazım ve ezilen kesimlerin ortak mücadelesi için tarihi bir adıma doğru gideceğiz inancındayız.”