Alevi toplumunun kanaat önderlerinden Mersin Alevi Kültür Derneği Başkanı Hasan Kılavuz Dede, 7 Haziran seçimlerinde Alevilerin net bir tutum sergileyeceğini söyleyerek, 80 yıldır Alevi toplumundan oy alan CHP’nin icraatlarının benimsenmediğini dile getirdi. Dede, tüm inanç ve kimliklere eşit mesafede duran HDP’nin güçleneceğini savundu.

ANF'den Ferhat Aslan'a konuşan Kılavuz Dede, 7 Haziran seçimlerinde Alevilerin ciddi bir tavır geliştireceklerini ve CHP’nin oy deposu olmaktan çıkacağını söyleyerek,  şunları belirtti:

"Mersin’de izlediğim kadarıyla cemevindeki Aleviler olsun, cemevine sadece uğrayan Aleviler olsun, bir gerçek vardır ve gerçeği saklamamak gerekir... Bugünün Alevileri dünün Alevileri değil! Bütün siyasi partiler ve aday olan, parlamentoya gitmek için propaganda yapan herkesin bunu çok iyi bilmesi lazım. Onun için bu önümüzdeki 7 Haziran seçimlerini çok ciddi buluyorum. Ve inanıyorum ki, Aleviler de çok ciddi bir tavır geliştirecekler. 80 yıldır CHP’ye oy veren Aleviler neden böyle bir tercihte bulunuyorlardı? Çünkü laik bir ülke özlemi içerisindeydi. Çünkü CHP’nin vaadi de demokratik ve laik bir ülkeydi. Onun için dedelerimiz, babalarımız CHP’ye sürekli kesintisiz oy verdiler. Ama şimdi aynı partide büyük umutlarla bağlandığımız, başındaki genel başkan da Alevi olan CHP’de Diyanet'in kaldırılması yönünde 80 yıldır bir özlemimiz var. Şimdi böyle bir kurum laik bir ülkede olamaz. Sünniler camiye gitmesin diye bir talebimiz olmamış ki, sadece inançlar özgür olabilmeli."

'ALEVİLER CHP'YE DEĞİL, HDP'YE OY VERECEKTİR'

HDP’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili tavrının 80 yıldır Alevi toplumunun özlemi olduğunu söyleyen Kılavuz Dede, laikliği savunduğunu iddia eden CHP’nin Alevilerin taleplerine karşı çıktığına da işaret ederek, "Çünkü Diyanet İşleri Başkanı görevini tek yönlü yapıyor; tek bir inanca, tek bir mezhebe hizmet ediyor. Dolayısıyla onun kaldırılması lazım. Yalnız bir mezhep için kurulmuşsa ve devletin, bakanlığın bütçesinden kendine pay ayırmışsa biz onu kabul etmiyoruz ve kaldırılmasını istiyoruz. Ancak bu 80 yıllık özlemimiz olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını CHP istemiyor. Şimdi böyle olunca Aleviler bir daha değil, bin daha düşünmeli. İmamhatipler için de CHP’nin politikası bu yöndedir. Onun için Aleviler geçmişte oy verdikleri parti CHP’ye değil, beyannamesi ile Alevilere umut veren söylem ve öne çıkan partiye oyunu verecektir. Örnek verecek olursak, HDP bu konuda tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur. Tüzüğü ve söylemleri ile açıkça tüm inançları kucaklayan bir çizgide olan HDP, diğer partileri de teşvik ediyor. HDP’nin bu cesaretli duruşu MHP’yi dahi tetikliyor" şeklinde konuştu.

'ALEVİLER HDP’Yİ SAMİMİ GÖRÜYOR'

Kitlelerinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı samimi gördüğünü anlatan Kılavuz Dede, şöyle devam etti:

"Alevilerin bu dönem, çok daha net bir seçim yapacaklarına inanıyorum. İnandırıcılık konusunda bir Alevi dedesi bir siyasi parti yöneticisini dinlerken, bir Alevi olsun ya da başka bir inançtan olsun sakin bir kafayla izler ve dinler, en inandırıcı sözlerin Selahattin Demirtaş’a ait olduğunu gelip cemevinde bize söylüyorlar. Biz onlara HDP’nin samimi olduğunu söylemiyoruz, onlar gelip bize anlatıyor. 7 bin üyemiz var, bu üyelerimiz gelip bize HDP’nin taleplerimize cevap olan bir parti olduğunu, samimiyetine inandıklarını söylüyorlar. Çünkü Selahattin Demirtaş’ın bir vaadi yok, kendisi diyor; ‘gelin bu sorunları beraber çözelim.' Bence de en doğrusu ve samimiyet budur. Bu söyleyen kişi Şafi tabanından yüzde 50-60 oy olan bir partinin genel başkanıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini, dini devlet tekelinden çıkartılması gerektiğini çok samimi bir dille ifade ediyor. Onun için Aleviler inanıyorum ki, bu seçimde isabetli bir tercih yapacaklardır."

'KORKU DUVARI YIKILDI'

Tüm inanç ve azınlıkların kendisini yaşatıp temsil etmesine olanak tanıyan HDP’yi kutladığını belirten Kılavuz Dede, HDP'nin Alevi adaylara yer vermesini de memnuniyetle karşıladıklarını dile getirirken, şunları kaydetti:

"Bence CHP bu seçimde beklediği oyu alamayacaktır. Veren olmaz mı? Olacak ama eskisi gibi CHP Alevilerden artık oy alamayacak çünkü o çember kırıldı, o korku duvarı yıkıldı, Aleviler daha rahat meseleleri ele alıyorlar. Aleviler yalnız inançta değil, diğer konularda da duyarlı bir tavır sergileyecektir. HDP’nin tüm azınlıkları, farklı kimlikleri kucakladığı için bu kez HDP büyük bir ilgi ile karşılaşacaktır. Alevi adaylarını ön sıralarda gösteren HDP’nin bu cesaretli tutumunu kutluyorum. Böylelikle biz Alevi kurumlarının taleplerini dile getireceklerine inanıyorum. Bugün CHP de Alevi adayları gösteriyorsa bu HDP’nin estirdiği rüzgar sayesindedir. Şimdiye kadar 80 yıldır CHP’ye oy veren Alevilere neden ön sıralarda adaylık vermiyordu?"

AÇIKLAMA


Yukarıdaki haber ilişkin Demokrat Haber'e gönderilen bir açıklamayı aynen yayınlıyoruz:

Basına ve Kamuoyuna

Başkanımız Hasan Kılavuz dede, Alevilerin yıllardan beri istem ve taleplerini dile getirmek için yaptığı bir proğramda söylediği sözler çarpıtılarak kamuoyunda yanlış bir izlenim oluşturulmaya çalışılmaktadır

Yönetim Kurulu olarak ; (*-Diyanetin kaldırılması  *-Zorunlu din derslerinin kaldırılması, *- Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, *-Dergahlarımızın iadesi  *-Madımağın insanlık müzesi olmasını *-Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesi v.b.) Alevilerin taleplerine tüm partilerin sahip çıkmasını, taleplerimizin gerçekleşmesi için tüm partilere eşit uzaklıkta olduğumuzu ve üyelerimizin oy kullanma iradesine saygılı olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyurulur.

A.K.D.Mersin ŞubesiYönetim Kurulu

Hasan Kılavuz

Aziz Özcan

Deniz Kaplan İduğ

Tamer Kaya

Ali Özveren

Efe Engin

İsmail Kırbıyık

Fatma Soysüren Yaşar

Emine Erik

Murat Ayyıldız

Şeyho Bozan