Tunceli Cemevi'nde toplanan 6 Alevi dedesi, son günlerde çatışmaların kaygı verici olduğunu belirterek, devlet ve PKK'den 'derhal silahları susturmalarını' istedi.

Dersim’in 7 ilçesindeki cemevlerinde dedelik ve Alevi önderliği yapan Hasan Öztür, Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Güler, Ali Hadi Yıldız, Ali Ekber Yurt, Zeynel Gültekin, bugün Tunceli Cemevi'nde bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Tunceli Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, son günlerde yaşanan çatışmaların kendilerinde büyük kaygı uyandırdığını belirterek şunları söyledi:

"90'lı yıllarda ülkemizde bir iç savaş vardı. Son birkaç yıldır bir barış süreci bir çözüm süreci geliştirildi. Maalesef geçtiğimiz günlerde Suruç'ta meydana gelen patlamadan sonra tekrar 90'lı yıllardaki savaşlı günlere dönüldü. Bizim böyle bir çağrı yapmamızın tek nedeni insanların ölmesini asla istemiyoruz. Bu süreç kim tarafından başlatıldıysa derhal şiddete son verilsin, barış hakim olsun istiyoruz. Eğer bir yerde şiddet varsa orada ölüm vardır, kan vardır. Bizler kan aksın insanlar ölsün istemiyoruz."

Tunceli Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt, kutsal mekandan çağrıda bulunduklarını anlatarak, "Sadece ve sadece halka zarar veren, mahsum insanlara zarar veren, doğadaki bütün canlılara zarar veren bu savaşı bir an evel bitirsinler ve bir an evvel silahlarını sustursunlar. Bir iki ay önceki huzur ortamına tekrar geri dönülsün. Yeniden çözüm süreci başlasın ve yeniden bu topraklarda huzur sükunet ve barış hakim olsun istiyoruz" dedi.

Tunceli İnanç Yerleri Yaşatma Derneği Başkanı Zeynel Gültekin, yakın zamana kadar devam eden çözüm süreci ve çatışmasız döneminin vatandaşın her kesimine olumlu yansıdığını belirtti.

Gültekin, "Bölgede her şey güzele gittiği sırada bu çatışmaların tekrar başlaması bizde büyük endişe ve kaygı yaratmıştır. Herkes tekrar köyüne dönmeye başlamış, üretmeye tekrar başlamışken silahların tekrar patlaması her şeyi eskiye götürmüştür. Yollarımız kapanıyor, ormanlarımız yakılıyor. Bu yangın derhal söndürülmeli barış ortamı derhal sağlanmalı" dedi.

Alevi dedesi Hüseyin Erdoğan, memleketin huzura, barışa ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Şu günlerde özellikle ilimizde ve çevre illerde kötü şeyler yaşanıyor. Şu anda yollarımız kapalı durumda. Eski acıları tekrar yaşayacağımıza dair işaretler giderek artıyor. Bu durumlar karşısında çok üzüntülüyüz. İmkanı olan, etkisi olan herkim varsa bu yanan bu ateşe bir su döksün. Barış geri gelsin" dedi. (Posta)