Sultan Kılıç / Demokrat Haber Malatya

 

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba TV8’de yayımlanan Erkan Tan ile Başkent’ten programına konuk oldu. Programda Kürecik Füze Kalkanı, kayısı üreticilerinin sorunları, Malatya’da gerçekleştirilen özelleştirmeler ele alındı.

 

CHP Milletvekili Ağbaba, Kürecik’te kurulan füze kalkanının AKP’nin Malatya’ya yaptığı tek yatırım olduğunu belirterek, üsse girmek için Türk yetkililerin tamamına izin başvurusu yaptığını, son olarak Pentagon’dan izin istediğini açıkladı. Füze Kalkan’ına sağ ve sol siyasi partilerin ve insan hakları derneklerinin de karşı olduğunu ifade eden Ağbaba, Polonya’nın istemediği kalkana AKP Hükümetinin gizlice onay verdiğini belirtti.

 

ÜRETİCİ, SADAKA DEĞİL KREDİ İSTİYOR

Kayısı üreticilerinin sorunlarının ele alındığı programda, Veli Ağbaba, kayısı üreticilerinin perişan olduğunu, borçlarını ödemekte zorlandığını kaydetti. Ağbaba “Dünya kayısı tüketiminin % 90’ını Malatya karşılıyor. Devlet fındığı, çayı destekliyor; ama kayısıyı desteklemiyor. AKP Hükümeti, üreticileri çaresizliğe itiyor. AKP 10 yıldan beri Malatya’daki kayısı üreticilerini perişan etti. Adıyaman’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan gelen 100 bine yakın işçi var şu an Malatya’da. Kayısı üreticisi bu işçilerin alın terinin karşılığını vermek için kayısısını çok ucuz fiyata satmak zorunda kalacak. Malatyalı kayısı üreticileri bağış değil, sadaka değil kredi istiyor. Geri ödemeli kredi verilerek üreticilerin ellerindeki kayısıları ucuza satmaları engellenebilir. Üretici 20 kuruşa, 60 kuruşa kayısısını satmak zorunda bırakılıyor. Bir taraftan yok pahasına kayısı satıyorlar, diğer taraftan tüketiciler pahalı diye kayısı alamıyor” dedi.

 

Program yapımcısı Erkan Tan ise “60 kuruşa satılan kayısıyı, şehirlerdeki milyonlara 3 liraya satanlara yuh diyorum! Vicdanınız yok mu sizin?“ ifadelerine yer verdi.

 

BİR FABRİKA ALANA ÜÇ FABRİKA BEDAVA

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuşmasının devamında “Malatya, sadece kayısı ile yok edilmedi. Malatya’da üretim yapan fabrikalar teker teker elimizden alındı. Malatya’da şehrin göbeğinde yer alan çok değerli arazileri bulunan Sümer Fabrikası ve Tekel Sigara fabrikaları değerinin çok altında bedellerle satıldı. Şimdi de Şeker Fabrikasını satıyorlar. Şeker fabrikasının emlak değeri 240 milyon lira. Sadece arsa bedeli 240 milyon lira olan Şeker Fabrikasını içinde makineler, binalar, şeker kotası ile birlikte 120 Milyon liraya satıyorlar. 1 fabrika alana 3 fabrikayı bedava veriyorlar. Bunu bütün Malatyalılar biliyor. AKP dönemindeki bütün özelleştirmeler birilerinin çıkarı için yapıldı“ dedi.