AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Erdoğan’ın istifalarını istediği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Seçimle gelen seçimle gider’ ilkesinin zaman zaman taviz verileceğini savunan Yazıcı, “Bu ilkeyi benimsemeye devam ediyoruz. Ama her şeyin olduğu gibi, bunun da istisnası olabilir. Bu uygulamayı, bu ilkenin istisnası olarak görüyoruz” dedi.

Kanal 7’de soruları yanıtlayan Yazıcı, “İdareye verilmiş başka yetkiler de var, bir belediye başkanının suç isnadıyla hakkında kovuşturma, soruşturma yapılması halinde işte açığa alınır, o açığa alınma sürecinde işte bir atama yapılır veya kayyum atamasını gerektirecek bir pozisyon varsa, olgular varsa o zaman da kayyum atanır” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in haberine göre Yazıcı, istifa kararının neden alındığını da şöyle açıkladı:

Biz kurumsal yapıya son derece önem veren bir partiyiz. Bugün şu pozisyondasın, yarın buradasın, öbür gün başka bir yerdesin. Biz başarıya odaklanmış bir siyasi partiyiz, kurumsal tarafımız ağır basar. Dolayısıyla bu süreçlerde ünitelerin hizmet üretimin beklenen hedeflere partiye taşımada gösterecekleri performans ve buna benzer ölçütler itibarıyla değerlendirmeler yapıyoruz, bu değerlendirmeler de önümüzdeki 2019’da yapılacak yerel seçimlerde bu alanlara yönelmiş eleştirileri vesaireyi de absorbe etmek amacıyla tasarruf ihtiyacı doğuyor, bu değerlendirmeleri yapıyoruz. O değerlendirmenin sonucu bu sözünü ettiğiniz belediye başkanlarımızla ilgili öyle bir görüş oluştu, bu da arkadaşlarımızla paylaşıldı.

Belediye başkanlarının istifa etmesini beklediklerini kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

Bu söylendi, kamuoyu da duydu, bunların o boşaltma işlemini yapacaklarını bekliyoruz. Dolayısıyla o konudaki süreç bitmeden onun ötesinde bir şey söylemek istemiyorum, doğru bulmuyorum. Arkadaşlarım bu konuda çok geniş bir perspektifle değerlendirmek suretiyle gereğini kavrayacakları ve yapacakları kanısındayım. Yani partiyle, parti yönetimiyle, Genel Başkanla zıtlaşmayacakları kanısındayım, velev ki bu kendi aleyhlerinde olsun, yani empati yaptıklarında kendi aleyhlerine sonuç doğurabilecek, kendi algılarıyla alakalı negatif birtakım olumsuzluklara yol açacağını düşünseler dahi, parti yönetimiyle, partiyle, Genel Başkanla zıtlaşmanın reel politiğe uygun olmayacağı değerlendirmesini yapacakları kanısındayım.

Öte yandan, Yeni Şafak Yazarı Mehmet Acet bugünkü yazısında AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile yaptığı söyleşiye yer verdi.

Yazıcı, 'seçimle gelen seçimle gider' ilkesini benimsediklerini; fakat bunun da istisnasının olabileceğini söyledi.

Yazıcı, röportajda kısaca şunları ifade etti:

Altı belediye başkanı neye göre, hangi kriterlerle belirlendi?

Elbette kurayla belirlenmedi. Her biri için ayrı ayrı gerekçeler var.

Bu uygulama devam edecek mi? Sırada başka belediye başkanları da var mı?

Hayır yok. Bu uygulamanın diğer başkanlarımız üzerinde Demokles’in Kılıcı gibi sallanmasını istemiyoruz. Ama ileride başka isimlerle ilgili sorunlar karşımıza çıkarsa, elbette o zaman da bu yöntem uygulanır.

Bu yöntemle belediye başkanlarınızı ‘aç kurtların önüne’ atmış olmuyor musunuz?

Hayır, öyle bir şey söz konusu değil. Bu arkadaşlarımızın partiden uzaklaşmasını değil, başkanlığı bırakmasını istiyoruz. Bu, başka yerlerde değerlendirilmeyecekleri anlamına gelmez. Muhalefete de böyle bir fırsat vermeyiz.

‘Seçimle gelen seçimle gider’ ilkesinden vaz geçmiş olmuyor musunuz?

Bu ilkeyi benimsemeye devam ediyoruz. Ama her şeyin olduğu gibi, bunun da istisnası olabilir. Bu uygulamayı, bu ilkenin istisnası olarak görüyoruz.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı RecepTayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin istifasını beklediğini geçen hafta açıkça dile getirmişti.

Başbakan Binali Yıldırım ve AKP yönetimince de aynı beklenti defalarca ifade edilmişti; ancak üç başkan da henüz istifasını vermiş değil.

İstifası istenilen isimlerden biri olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den geçtiğimiz günlerde “İşimize devam ediyoruz” açıklaması gelmişti.

Bursa’da gazetecilerin istifa edip etmeyeceği sorusunu bir kez daha yönelttiği Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Yok öyle bir şey” diye yanıt vermişti.