TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 34 kişinin öldüğü Roboski'deki hava saldırısında kasıt bulunamadığı şeklindeki alt komisyon raporunu kabul etmesini protesto eden aileler, Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün elini sıkmadı, yanına oturmadı. Üstün ise, “Millet geleneğinde böyle bir şey yok. Görüşme bitmiştir” diyerek ailelere kapıyı gösterdi.

Roboski’de  yaşamını yitirenlerin ailelerinden oluşan Veli Encü, Mehmet Encü, Azime Alma, Mercan Encü, Askeri Yargının kaldırılması kampanyası kapsamında Mazlum-Der Başkanı Faruk Ünsal, Genel Koordinatör Nurcan Baysal ve intihar ettiği belirtilen bazı asker aileleri ile birlikte  TBMM’de milletvekilleri ve BDP grubunu ziyaret etti. Ziyaret programı kapsamında İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’le de görüşme gerçekleştirildi.

AİLELERE KAPIYI GÖSTERDİ

Milliyet gazetesinden Namık Durukan’ın haberine göre, “Hava saldırısında kasıt olmadığı” yönünde alt komisyonun raporunu kabul eden İnsan Hakları Komisyonuna tepkili olan aileler, kabulde komisyon başkanı Üstün’ün uzattığı eli sıkmadı. Aileler, Üstün’ün oturmaları için gösterdiği yere oturmayıp masanın karşı tarafına geçti. Ailelerin bu davranışı üzerine Üstün, “Sizinle bu şartlarda nasıl toplantı yapacağız, böyle olmaz buyurun” diyerek ailelere kapıyı gösterdi. Yaşananlar ailelerin durumu CHP Ankara milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Levent Gök’e iletince ortaya çıktı. Komisyon toplantısında Gök’ün konuyu gündeme getirmesi üzerine, yaşananlara dair bilgi veren Üstün, “Ben randevu verdim saygı ve sevgi çerçevesinde elimi uzattım ama tepki gördüm. Devlet, millet katında, millet geleneğinde böyle bir şey var mı?” Böyle bir tarz gösterirseniz sizinle nasıl toplantı yapacağız? O zaman buyurun toplantı bitmiştir” diyerek, toplantıyı bitirdiğini aktardı.

“PROTESTODA HAKLILAR”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ailelerin acılarının hâlâ taze olduğu, bu nedenle onları anlayışla karşılamak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Meclis’te önce bana geldiler, sonra da Ayhan Sefer Üstün’ü ziyaret etmek istediklerini söylediler. Daha sonra aradılar ve başkanın kendilerini dışarı çıkarttığını ifade ettiler. Niçin böyle olduğunu sordum. Aileler de ,’Başkanın kendilerini soğuk karşıladığını’ ifade ettiler. Başkan da onlara ‘dışarı çıkın’ demiş. Ben bu yaşananları, AKP’li komisyon üyelerinin yazdığı Uludere raporuna bağlıyorum.

Başkanın tavrı beni rahatsız etti bu son derece üzüntü verici bir tutumdur. Bu ailelerin daha acıları dinmemiştir. Adalet arayışlarında henüz sonuç alınamamıştır. Onlar her türlü protestoda haklıdır. Onlar protesto etmeyecek de kim edecek. Yöneticilere düşen bu protestoları anlayışla karşılamak ve mümkün olduğu kadar vicdanları rahatlatacak hareketlerde bulunmaktır.”

“KORUMALARI TARAFINDAN ÇIKARILDIK”

Olayı Milliyet’e değerlendiren Veli Encü, “Roboski davasında verdiği takipsizlik kararı nedeniyle askeri yargının kaldırılması kapsamında görüşmeler yaptık. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’e öfkeliyiz. Ailelerimizi üzen açıklamalar yapmıştı. Elimizi uzatmadık, gösterdiği yere oturmadık, böyle iyi, dedik. Korumalarına talimat verdi, ‘bunları dışarı çıkarın’ dedi. Bizimle birlikte makamda olan heyetle görüşmeye devam etti, kendisi ile konuşmak için kapıda bekledik ancak dışarı çıkmadı. ‘Bunların acıları var, bu acının öfkesidir’ diye düşünmesi gerekirdi” diye konuştu.