AKP Düzce Milletvekili Faruk Özlü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eyalet sistemi konusunda 2013’teki açıklamalarını Meclis’te isim vermeden okuyan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’a “Kâğıdı eline Kandil mi verdi?” diye tepki gösterdi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre kürsüye gelen ve “başka bir siyasetçinin” görüşlerini açıklamak istediğini söyleyen Garo Paylan, AKP’li vekillere “Lüften dinleyin, buna da kızacaksınız biliyorum” dedi. Paylan, 30 Mart 2013 tarihinde Başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı şu açıklamayı ismini vermeden okudu:

“Dünyada gelişmiş ülkelere bakarsanız bunların hiçbirinde eyalet korkusu diye bir şey yok. Tam aksine, eyalet yapılanmaları o güçlü ülkelerde çok daha süratle kalkınmayı getiriyor. Bu güçlenme alametidir. Gelin bizim tarihimize, Osmanlı’ya baktığımız zaman Lazistan eyaleti, Kürdistan eyaleti var. Güçlü Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalıdır. Siz eyalet sisteminde de üniter yapıyı muhafaza edebilirsiniz. Belediye başkanlarını seçiyoruz da valileri niye halk seçmesin?”

AKP’li vekiller, Paylan’a laf atmaya başladı. AKP’li Faruk Özlü ise bu sırada büyük bir gafa imza attı. Özlü ve Paylan arasındaki diyalog tutanaklara şöyle yansıdı:

Özlü: Kâğıdı eline Kandil mi verdi?

Paylan: Bunlar sizi kızdırır değil mi? Kim söylemiş bunu?

Özlü:
Onu Kandil’de kim verdi? Kandil mi verdi?

Paylan:
“Kandil mi tutturdu?” diyorsunuz, değil mi? Bunu, 30 Mart 2013’te Erdoğan söyledi. “Kandil mi tutuşturdu?” diyorsunuz değil mi? Erdoğan tutuşturdu. Bakın, üzerinden daha iki yıl geçmedi, daha mürekkebi kurumadı.