AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın istifası ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin dün gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

IKBY’nin bağımsızlık referandumunu değerlendiren Ünal, “Biz, bölgede oldu bittiye müsaade etmeyeceğiz. Sınır kapılarımız kapanmış değil. Biz Irak merkezi yönetiminin sınır kapılarını teslim almak için başlattığı girişimin sonucuna göre sınır kapıları ile ilgili kararımızı açıklayacağız” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararını Türkiye’nin tanımadığını daha önceden ifade ettiklerini anımsatan Ünal, alınan pozisyonun Kürt düşmanlığıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını savundu.

Ünal, “Hiç kimse bu meseleyi, Türkiye’nin bölgede yaşayan Kürtlerle ilgili karşı duruşu olarak algılamamalı” diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

KADİR TOPBAŞ’IN İSTİFASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın görevinden istifa etmesinin nedeninin ne olduğunun sorulması üzerine Ünal, “İstifa kişisel bir tercihtir. Topbaş’ın istifasının açıkladığı esnada, hem de daha sonraki açıklamalarında kendi kararı olduğunu, onurlu bir şekilde görevini yerine getirdiğini, istifasının AK Parti siyasetinden ayrılmak anlamına gelmediğini kendisi ifade etti. Burada hiçbir şekilde hiçbir tercihi tek bir nedenle izah edemeyiz. 13 yıl boyunca Sayın Kadir Topbaş bu görevi yürütmüştü. Bu süreç içerisinde yaşananlar olup biten her şey Topbaş’ı istifayı tercih noktasına getirdi” şeklinde konuştu.

IRAK BÖLGESEL KÜRDİSTAN YÖNETİMİ’NE YAPTIRIMLAR

Ünal, Irak Kürt Bölgesel yönetiminin yaptığı referandum sonrası Türkiye’nin yaptırımlarının neler olabileceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

 “Şu anda siyasi olarak AK Parti meseleye biz bölgede artık terör hazının başka bir sürece dönüştüğünü görüyoruz. Bugüne kadar bölgenin terör örgütleri üzerinden terörize edilmesi süreci artık yeni bir faza dönüşmüş durumda. Öyle görünüyor ki bölgede sınırların konuşulduğu, gerilim alanlarının değiştiği sürece eviriliyor, devletler eliyle. Biz, bölgemizde sınırların değişmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bizim Irak’la Suriye ile sınırlarımız bellidir. Suriye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu, bölge İsrail’in oluşturduğu gerilim alanlarını bile yönetemezken, bölgede kurulacak olan oluşturacağı gerilim alanlarının bölge barışına ciddi anlamda zarar vereceğini biliyoruz. Biz, bölgede oldubittiye müsaade etmeyeceğiz. Sınır kapılarımız kapanmış değil. Biz Irak merkezi yönetiminin sınır kapılarını teslim almak için başlattığı girişimin sonucuna göre sınır kapıları ile ilgili kararımızı açıklayacağız”

TOPBAŞ’IN YERİNE KİM GELECEK

Ünal, Kadir Topbaş’ın yerine kimin geleceğine ilişkin soruya, “Burada karar verici olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisidir. Perşembe günü başkanını kim olacağına belediye meclisi karar verecektir. Biz de seçim öncesi kendi istişare ve değerlendirmelerimizi yaptık. Bütün tarafların meseleye bakışı, değerlendirmesi istiare edildi. İstişareler doğrultusunda meclis üyelerimizi o gün karar verecekler” karşılığını verdi.