Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve önceki gün türbanla Meclis’e giren 4 AKP’li kadın milletvekilinin, “Örtünme inancın gereği” açıklamalarına, AKP İzmir Milletvekili, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan dikkat çekici bir uyarı geldi.

Başbakan Erdoğan, türbanlı 4 kadının TBMM’ye girmesiyle ilgili, “Başörtüsü şu anda bizim dinimizin gereklerinden birisidir” açıklaması yapmıştı. Türbanla TBMM’ye giren AKP’li vekiller de benzer açıklamalar yaparak, “İnançlarının gereği örtündüklerini” belirtmişti.

AKP’li Ertuğrul Günay, bu açıklamalara önce Twitter hesabından tepki gösterdi. Günay, Twitter’dan, “Baş örtmenin sade inançla açıklanması dini inanç sahibi, fakat başı açık olanları incitir. Bunun bireysel tercih olarak kabulü daha doğrudur” diye yazdı.

Günay, Cumhuriyet’in sorusu üzerine de, “inancımızın gereği örtündük” açıklamaları nedeniyle duyduğu bir kaygıyı paylaşmak istediğini belirtti. Günay şunları söyledi:

“Herkes başını istediği nedenle örtebilir. Bu bir özgürlük ve tercih meselesidir. Örtünme, inançtan olabilir, modadan olabilir, estetikten olabilir, çok başka nedenlerden olabilir. Ama beni ilgilendirmez. Bu tamamen kişisel bir tercihtir. Dini inanç gereği de örtünebilir. Ama bunu ben bilmek zorunda değilim. İnanç gereği örtündüğünüzü kimsenin bilmesi gerekmez. İnanç nedeniyle örtündüğünüzü ben bilmek zorunda değilim. Bunu açıklamamanız gerekir. Benim de bir inancım, bir bakış açım var ama bunu kimseye açıklamak zorunda değilim. Bunu kimsenin bilmesi gerekmez. Eğer siz, ‘Ben inancımdan dolayı örtünüyorum’ derseniz bu dayatmadır. AKP’de Meclis’te mütedeyyin olarak bilinen başı açık bir dolu kadın milletvekili var. Başka partilerden birçok başı örtülü olmayan kadın milletvekili var. Dinin gereği, inancın gereği örtündüğünüzü açıkladığınız zaman bu ilk önce onlar üzerinde bir baskıya dönüşür.”

AKP’Lİ 42 BAŞI AÇIK VEKİL

AKP’li 4 kadın milletvekilinin türbanla Meclis’e girmelerinden sonra AKP içinde Günay’ın uyarısını haklı çıkartan gelişmeler de yaşanıyor. 2011’de 46 kadını milletvekili seçtirerek Meclis’e getiren AKP’de 4 kadının örtünmesinden sonra halen 42 başı açık milletvekili bulunuyor. Parti içinde ve teşkilatlarda yaşanan “türbanlı vekil” gündemi nedeniyle bu 42 vekil üzerinde de örtünme çağrılarının arttığı belirtiliyor. AKP yöneticilerinin, “Başörtülü bakan da olacak” açıklamalarıyla kabinedeki tek kadın bakan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e ve diğer başı açık kadın milletvekillerine yönelik çağrılar da dikkat çekiyor. Türbanlı vekillerin “İnancımızın gereği örtündük” açıklamaları için, AKP kulislerinde, “Bu açıklama partinin diğer vekilleri için artık bir çıta anlamı kazanmıştır. 2015’teki seçimlere kadar geçecek iki yılda bu çıtayı yakalamak için örtünen milletvekili sayısı artacaktır” değerlendirmeleri de yapılıyor. (Cumhuriyet)