Başkanlığını AKP’li Melih Gökçek’in yaptığı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2004 yılı sonu itibariyle Hazine’ye olan 296.9 milyon TL’lik borcu, gecikme zammı ve faizlerle katlanıp 1 milyar TL’nin çok üzerine çıkınca imdadına hükümet yetişti.

Taraf'tan Adnan Keskin'in haberine göre, Hazine Müsteşarlığı Uzlaşma Komisyonu, başvurusu üzerine Belediye’yi uzlaşma kapsamına aldı ve Bakanlar Kurulu da bunu onayladı. Buna göre, “Düşük olan değerleme tutarı” esas alınıp azaltılarak 1 milyar 41 milyon 599 bin TL olarak belirlenen toplam borcun, Büyükşehir Belediyesi’ne genel bütçe vergi gelirlerinden her ay ayrılacak paylardan kesilerek Hazine Müsteşarlığı’na ödenmesine ve daha önemlisi, belediyenin borç ve alacakları üzerindeki tüm hacizlerin de otomatik olarak kaldırılmasına karar verdi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, “31 Aralık 2004 Tarihi İtibarıyla Hazine Müsteşarlığı’na Olan Borçlarının Takas, Mahsup ve Kesinti İşlemine Tabi Tutulmasına Dair” Belediye Uzlaşma Komisyonu Kararı 24 mayıs 2013 tarihini taşıyor. Komisyon kararını onaylayan Bakanlar Kurulu Kararı ise dünkü Resmî Gazete’de yayımlandı.

HESAPTA KIYAK YAPILDI

Uzlaşma Komisyonu’nun kararı Resmî Gazete’de yayımlanıp hayata geçtikten sonra Ankara Belediyesi’nin 2004 yılı sonu itibariyle Hazine’ye olan borcun anapara tutarı 296 milyon 967 bin TL idi. Bu borcun gecikme zammı faizi ve diğer fer’iler toplamı 972 milyon 501 bin TL’yi bulurken, borca ilişkin TEFE tutarı ise 836 milyon 548 bin TL olarak hesaplandı. Ancak, Hazine Uzlaşma Komisyonu, belediyenin toplam borcunu hesaplarken ne gecikme zammı ve fer’ilerini ne de TEFE tutarını esas aldı. Onun yerine “düşük olan değerleme tutarı” hesabını işletti. Düşük olan değerleme tutarı da 744 milyon 631 bin TL olarak belirlendi ve belediyenin toplamda ödemesi gereken borç faizleri miktarı önemli ölçüde aşağı çekildi. Sonuçta belediyenin Hazine’ye olan toplam borç tutarı da (anapara dâhil) 1 milyar 41 milyon 599 bin TL olarak kayda geçirildi.

HACİZDEN KURTULDU

Uzlaşma Komisyonu’nun bir diğer kararı ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek’e tam bir hayat öpücüğü gibi... Buna göre, belediye bu uzlaşma ile konulan hacizlerden de otomatik kurtulmuş olacak. Uzlaşma Komisyonu kararının ilgili maddesi şöyle: “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uzlaşma kapsamına alınan borç ve alacakları için tatbik edilmiş hacizler, herhangi bir işleme gerek kalmadan alacaklı kuruluşlar tarafından kaldırılır”