AKP Merkez Yürütme Kurulu olası seçim sistemi değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi halinde ortaya çıkacak tabloyu masaya yatırdı. Hukukçu milletvekilleri böyle bir durumda 2015’te ‘barajsız d’hnot sistemiyle seçime gidilebileceği’ kaygısını dile getirdi.

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), dar ve daraltılmış bölge sistemleri üzerinde yapılan çalışmalar masaya yatırıldı, mevcut sistem de dahil 3 sistemin artıları, eksileri ve partiye sağlayacağı avantajlar masaya yatırıldı. Olası bir seçim sistemi değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi durumunda nasıl bir tablo ortaya çıkacağı da değerlendirilirken, bir iptal durumunda 2015’te yapılacak genel seçime “sıfır baraj”la gidilebileceği kaygıları dile getirildi. AKP MYK, yarın yeniden toplanarak çalışmaları son aşamaya getirerek cuma günü toplanacak MKYK’ye sunacak.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre; AKP MYK’nin önceki gün geç saatlere kadar süren toplantısında bir süredir parti yöneticilerinin üzerinde çalıştığı dar ve daraltılmış bölge sistemleri değerlendirildi. Mevcut sistemle birlikte iki sistemin dünyadaki uygulamaları karşılaştırılırken, her seçim sisteminin AKP’ye getirileri, olumlu ve olumsuz yönleri simülasyonlarla MYK üyelerinin bilgisine sunuldu. Toplantının uzaması nedeniyle MYK’nin yarın yeniden toplanarak bir eğilim belirlenmesi kararlaştırıldı.

MYK’nin yarın yapacağı toplantıdan çıkacak sonuç cuma günü toplanacak MKYK’ye sunulacak. MKYK’de dar ve daraltılmış bölge arasında bir seçim yapılıp yapılmayacağı ya da mevcut sistemle mi devam edilip edilmeyeceği konusunda bir karar çıkması bekleniyor. MKYK’de ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimi ve adaylık konusunun da değerlendirileceği belirtiliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, “Tüm sistemlerle ilgili dar ve daraltılmış bölge simülasyonları hazırlandı, onlar üzerinden tartışıldı. Diğer ülkeler nasıl uyguluyor? Özellikle AB üyesi ülkeler genel itibarıyla nispi temsil sistemini, bizim uygulamadığımız sistemi, biraz daha barajı düşük olarak uyguluyor. Yüzde 8 olan var, 5 olan var. Hepsi incelendi. Şu anda sunum ve tartışma aşamasındayız. Henüz bir taslak yok” dedi.

İpek, Prof. Dr. Ergun Özbudun’un “dar bölgenin Anayasa Mahkemesi’nden döneceği” yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine, “Anayasada aykırı hüküm yok. Çünkü dar bölge de olsa her bölgede bir milletvekili mutlaka olacak. Her ilin mutlaka bir milletvekili olacak. Dolayısıyla dar bölgede bir milletvekili bir bölgeden oluştuğu için anayasa ve ilgili yasada ‘her ile bir milletvekili verilir’ hükmü nedeniyle orada anayasaya aykırılık söz konusu değil esasen. Ama bu da bir hukuki görüştür. Tüm ihtimalleri tartışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

‘İPTAL OLURSA SIFIR BARAJ’ KAYGISI

Toplantıda, Anayasa Mahkemesi’nin seçim sistemiyle ilgili yasa değişikliğini iptal etmesinin 2015’te yapılacak genel seçime etkileri de değerlendirildi. Bazı hukukçu parti yöneticileri, “İptal olursa mevcut sistem de olmayacağı için barajsız d’hondt sistemiyle seçime gidilir” görüşünü dile getirdi. Bazı parti yöneticileri de, Anayasa Mahkemesi’nin yasa değişikliğini iptal etse bile iptal edilen sistemle 2015 yılı seçiminin yapılabileceğini savunuyor.

Toplantıda, seçimlerin yenilenmesine karar verildiği Ağrı ve Yalova’da yapılacak seçim çalışmaları da değerlendirildi. Partinin Yalova İl Başkanlığı’nın istifa etmesi nedeniyle burada yeni bir seçim koordinasyon merkezi kurulması kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan, 1 Haziran’da yapılacak seçimde Ağrı ve Yalova’nın mutlaka alınmasını istedi.