‘Teröre Karşı Ulusal Mutabakat’ metni açıklayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 11 maddelik metin için Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “muhtıra” sözcüğünü kullanmasını, “Demokrasilerde muhtıra olmaz. Ben görüşlerimi açıkladım; katılan olur, katılmayan olur” sözleriyle değerlendirdi.

 

KABUL EDİLEMEZ

Konuyla ilgili birkaç gün konuşmayacağını, tartışmaları izleyeceğini belirten Çiçek, sadece “muhtıra” ifadesi ve bu ifade üzerine ortaya çıkan tartışmalar için şu kısa değerlendirmeyi yaptı: “Demokrasilerde muhtıra olur mu, böyle bir şey kabul edilir mi? Kimin ifade ettiği, ne niyetle yaptığı önemli değil; ama bu kadar şeyden sonra halen muhtıra ile tanımlanmak doğru değil. Ben kendimce doğru olan şeyleri söylemişim. Hatta bunları söylerken, ‘Bunu doğru bulan olur; doğru bulmayan olabilir; nereden çıktı diye soran olabilir. Ama vatandaşın talebi ortada’ dedim. Buna karşı görüşü olanların açıklaması da doğal.”

 

CEVABI İÇİNDE VAR

Çiçek, Arınç’ın da dile getirdiği, “Meclis Başkanı kimi muhatap alarak bunları söyledi; muhatabı belli değil” yönündeki görüşler için de, “Metnin içinde bu sorunun cevabı var” dedi. Çiçek’in “muhtıra” ifadesi üzerine Bülent Arınç ile bir görüşme yapmayı düşündüğü, ancak görüşmenin dünkü MGK toplantısı nedeniyle sarktığı öğrenildi.

 

MUHTIRA BENZETMESİ

Bülent Arınç, Çiçek’in bildirisi için 'muhtıra' benzetmesi yapmıştı. Arınç, şunları söylemişti: “Bu bildirinin muhatabı kimlerdir? Kimler böyle bir mutabakata katılacaktır? Sayın Başkanın bu çağrısı kime karşı yapılmıştır? Ben doğrusu burada muhatap bulamadım. Şahsen okuduğumda veya bu konu üzerinde çalıştığımda, Sayın Başkan belki maksadını açıklayacaktır. Yani bunu TBMM içindeki partilerin imzalaması gereken bir bildiri olarak mı düşündü yoksa sadece kamuoyuna ilan edilen bir düşünce açıklaması olarak mı gördü bilemiyorum.

 

MUHATABI HÜKÜMET DEĞİLDİR

O bildirinin muhatabı hükümet değildir, TBMM içi midir onu Sayın Başkan’ın açıklaması lazım. Grup Başkanvekilleri midir, sivil toplum kuruluşları mıdır yoksa ‘Halkımızın hissiyatı bu yöndedir, ben de TBMM’nin başkanıyım, halkın arzu ettiği bu 11 maddelik muhtırayı açıklamak istiyorum ve buna sahip çıkanlar da sahip çıktıklarını ifade etsinler’ mi demek istemiştir. Başkanımıza gayesini sorarız.’