Fethullah Gülen'in, 12 haziran genel seçimlerinde AKP'ye 40-50 kişilik 'seçilmesi istenenler' listesi verdiği ancak Erdoğan'ın bu listeyi dikkate almadığı iddia edildi. İddia sahibi gazeteci  Hüseyin Yayman, bu nedenle AKP'den en fazla 4-5 vekilin daha ayrılabileceğini öne sürdü.

Hükümet-cemaat geriliminde AKP ’de yaşanan kopuşlar devam ederken, kaç milletvekilinin daha partiden ayrılacağı yönündeki sorulara Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman köşesinden ilginç iddialarla cevap verdi.

Yayman’a göre AKP’den önümüzdeki süreçte cemaatle bağlantısı olduğu için 3-4, yeniden aday olamama kaygısı taşıdığı için de 4-5 isim istifa edebilir.

Rakamların cemaat kesiminin iddia ettiği oranlardan düşük olmasının nedeni ise, Erdoğan’ın 12 Haziran seçimlerinde Fethullah Gülen’den gelen ‘seçilmesi istenenler’ listesini sümenaltı etmiş olması.

İşte Hüseyin Yayman’ın bugün köşesinde ortaya attığı iddialardan bir bölüm:

"Cuma günü bir milletvekilinin daha istifasından sonra gözler AK Partiye çevrildi. Listeler yapılıp, isimler yazılıyor, tarih veriliyor. 28 Şubat sürecinde, Ecevit Hükümetinde olduğu gibi bir borsa kurulmuş havası verilmeye çalışılıyor. Durum böyle mi? Kaç kişi daha istifa edecek? Sorularına isterseniz biraz geriye dönerek cevap verelim. Hükümetin kurmay kadrosundan bir ismin iddiasına göre 12 Haziran seçimleri öncesinde Gülen’den liste geldi. İçinde bazı meşhur isimlerin de olduğu özel zarftaki listenin 40-50 kişiden oluştuğu belirtiliyor. Müracaatlara bakıldığında bu isimlerin bazılarının görüleceği ifade ediliyor.

Gülen’den gelen listeyi Erdoğan ne yaptı?

Başbakan Erdoğan listeyi aldı ve çekmecesine koydu. Gelen zarfın yerine cemaatten güvendiği isimlere sorup üç dört ismi vekil listesine aldı. Erdoğan, o gün listenin tümünü alsaydı ilk krizde parti çatlayacaktı. O isimler istifa edecek ve parti bölünecekti. Ecevit’in başına gelenler, Erdoğan’ın da başına gelecekti.

Peki şimdi kaç kişi istifa edecek? Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre ‘Hizmet hareketi mensubiyeti’ nedeniyle en fazla 3-4 ismin daha ayrılabileceği söyleniyor. Ancak bu isimlere partide umudunu kaybetmiş, önümüzdeki seçimlerde alt sıralarda olacağını düşünen, beklentisi kalmayan 4-5 ismin daha eklenebileceği iddia ediliyor.

Erdoğan’ın, Gülen’den gelen listeyi sümen altı etmesi kopmaların düşük kalmasına neden oldu. Gelinen noktada büyük bir ayrılıktan çok en fazla yedi sekiz kişinin istifa edebileceği belirtiliyor. "