Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekilli Ayhan Bilgen, gündemdeki konuları ve erken seçim tartışmalarını değerlendirdi.

MA’dan Nurhan Kuzu ve Ergin Çağlar’a konuşan HDP Sözcüsü Bilgen, ‘erken seçim’ konusunda da açıklamalarda bulundu.

Ülkede ciddi bir tıkanmışlığın ve yönetilmeme halinin hakim olduğunu ifade eden Bilgen, “Ülkedeki tıkanmışlığı aşmanın yolu yapılacak demokratik bir seçimledir. Seçim dışındaki yollar saldırıdır. Bu saldırı da ülkeyi kutuplaşmaya götürür. Tabi şu anki koşullara bakıldığında yapılacak bir erken seçimin de meşruluğu tartışılır" dedi.

AKP'nin seçimi göze alıp almayacağına ya da seçimin yapılmasını belirleyecek olanın toplumsal muhalefet olduğuna dikkat çeken Bilgen, şu uyarıda bulundu:

Erken seçim olacak mı olmayacak mı? Beklemek yerine muhalif kesimin yapılan faşizan uygulamaları durduracak birliktelikler ve buluşmalar sağlamalı; ortak çalışma platformlarında gündeme dair tartışmalar yapmalı. Seçimler ister 2 ay sonra olsun ister 2 yıl sonra olsun, bizim nasıl yol izleyeceğimiz önemlidir. Bize düşen sokaklarda, hayatın içerisinde her yerde bu otoriter süreci ve baskı sürecini sonlandıracak iradeyi örgütlemektir.

Yapılan son seçim anketlerinde iktidarın durumunun hiçte iç açıcı olmadığının medya tarafından tartışılmaya başlandığını kaydeden Bilgen, anketlerde kararsız seçmenin yüzde 30’lara çıktığının görüldüğü bunun sebebinin de insanların süreçlerden yaşadığı kaygılardan kaynaklandığını belirtti.

Özellikle son günlerde ABD'deki Rıza Sarraf ile yeniden gündeme gelen 17-25 Aralık yolsuzluğuyla birlikte toplumda ciddi kaygılar ve kırılmalar yaşandığına dikkat çeken Bilgen, şöyle devam etti:

Yolsuzluk derinleştikçe ve milyon dolarlık rüşvet artıkça toplumda büyük bir öfkeyi de beraberinde getirdi. AKP kendisi için bir çıkış yolu olarak, daha kötüye giden süreci atlatmak için erken seçimi deneyebilir. Ya da yaptığı yolsuzlukları milli bir dava gibi sunabilir. Seçimi ister kendisi için bir çıkış yolu görsün isterse de OHAL'i 2019 sonuna kadar var gücüyle kullansın. Bizim gündemimiz yapılan haksız uygulamalara karşı nasıl güçlü bir muhalefeti öreriz onun tartışmasını yapmamız gerekir.

'AKP'Yİ MHP İTTİFAKI DA KURTARAMAZ'

AKP'yi artık MHP ile ittifakının da kurtaramayacağına dikkat çeken Bilgen, şöyle devam etti:

Kendileri tarafından metal yorgunluğu olarak tarif edilen aslında iktidarın kendini inkar etmesidir. Varlık sebebinin reddine dayalı bir pozisyonda olmasıdır" dedi. MHP'nin kendi varlığını deva ettirebilmek için AKP ile ittifak kurduğunu vurgulayan Bilgen, "Herkes AKP'nin artık 2002'deki AKP olmadığının farkında. Bugün MHP ile Vatan Partisi arasında sıkışmış bir AKP var. 'AKP devrilirse arkasında kalacak mirasa hangisi sahip çıkabilir' anlayışıyla iki parti de AKP etrafında kenetlenmiş durumdadır. Bu iktidar bu sıkışmışlığı kabul ediyor. Bu iki parti de bu ittifaktan faydalanıyorlar.