HDP'ye yönelik son zamanlarda artan saldırıları değerlendiren akademisyenler, iktidarın kendisini durduracak tek güç olduğu için HDP'ye saldırıp hedef haline getirdiğini ifade ederek, "AKP seçime kadar elinden gelen her şeyi yapacak" sözleriyle dile getirdi. Ayrıca akademisyenler, "AKP bundan sonuç almazsa sandık hilelerine başvuracak" uyarısında da bulundu.

Doç. Dr. Vahap Coşkun, siyasi partilerin seçim sürecinde bir rekabet içinde olduklarını ve bu yüzden tansiyonun bir miktar artmasının normal olduğunu belirterek, "Ama asıl endişelendiren nokta bu rekabetin fiili saldırılara dönüşmüş olmasıdır. Özellikle HDP'ye yönelik saldırılar seçim güvenliğini tehlikeye düşürüyor" dedi.

DİHA'nın haberine göre Coşkun, bu tür saldırıların önüne geçmek için faillerin yargı önüne çıkarılması ve siyasi partilerin bir birlerine karşı kullandıkları dili yumuşatmaları gerektiğini belirterek, "Bu yaşananların açığa çıkarılma sorumluluğu iktidar partisindedir" dedi.

AKP'NİN HEDEFİNDE HDP VAR


"Seçimin merkezine AKP ile HDP arasındaki rekabet yerleşmiş durumda" diyen Prof. Dr. Müntazer Türköne, "Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, kendi seçim kampanyası ile sadece HDP'yi hedef alıyor. Tam bu arada HDP'ye yapılan saldırı, örgütlü ve profesyonelce yapılan bir saldırıdır. Otomatik olarak hükümetin seçim hesabı olarak geliyor" dedi.

Türköne, bu konuda iktidar partisinin bir hesap hatası yaptığını belirterek, "Çünkü millet enayi değil" dedi. Halka da, "yapılan bu saldırıları kınama ve karşısında durma" çağrısı yapan Türköne, "Sert tutum içinde olanları da halkın sandıkta mahkum edeceğini düşünüyorum" dedi.

Sandık hileleri konusunda AKP ile ilgili ciddi endişeler olduğunu belirten Türköne, "Herkes AKP'nin seçime hile karıştıracağını düşünüyor, bu inanç bile seçimin güvenliğini tehdit ediyor. Toplumun bu konuda uyanık olduğunu ve seçim hilelerini engelleyeceğini düşünüyorum. Adil, eşit ve şiddetsiz barış içinde bir seçim olmalı, bütün taraflar üzerine düşeni yapmalı" diye konuştu.