7 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala Bölgedeki aşiretler HDP’ye katılmaya devam ediyor. Aşiretlerin HDP’ye katılmasındaki etkenlerin başında AKP’nin Kobani politikası geliyor.

Evrensel’de yer alan habere göre, aşiretlerin HDP’ye katılımına ilişkin konuşan DBP Şanlıurfa İl Başkanı İsmail Kaplan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim tarihinde Gaziantep’te ‘Kobani de düştü düşüyor’ açıklamasının AKP’ye 14 yıldır oy vermiş Kürt aşiretler arasında büyük tepkiyle karşılandığını ve bunun bir kırılma noktası olduğunu ifade etti. Kaplan, “Aslında Kobani olayları AKP’nin çözüm sürecinde ne kadar samimiyetsiz olduğunu göstermiştir” dedi.

Şanlıurfa’da Badıllı, Şeyhanlı, İzol, Karageçili ve Mersavi gibi bölgede söz sahibi ve etkili olan en büyük aşiretlerin topluca HDP’ye katıldığını söyleyen Kaplan, “İnanıyoruz ki, bu seçimlerde AKP hüsrana uğrayacaktır. Mesela Şanlıurfa’nın en büyük aşiretlerinden olan ve bugüne kadar AKP’ye oy vermiş Mersavi Aşireti’ne bağlı 36 köyden bugüne kadar HDP’ye tek bir oy bile çıkmazken, Mersavi Aşireti’nin yarısı törenle HDP’ye katılmış durumda” dedi.

‘AŞİRETLER ARTIK ÇÖZÜMÜ HDP’DE GÖRDÜ’

Bugüne kadar AKP’ye oy veren aşiretleri ziyaret ederek HDP’ye davet ettiklerini söyleyen Kaplan, “Ziyaret ettiğimiz büyük aşiretler AKP’nin Kobani’de izlediği politikayı Kürt halkına yapılmış bir hakaret sayarak, ‘AKP’ye verilen her oy IŞİD’e giden bir silah bir kurşundur’ diyor ve HDP’ye katılıyor” dedi. Kaplan, “AKP’nin ötekileştirici ve baskıcı politikasının iflası nedeniyle aşiretler artık çözümü HDP’de gördü. Çoğu aşiretler bize haber göndererek HDP’ye katılmak için görüşme talep ediyor. Ceylanpınar da Arap aşiretlerden biri olan Bin İcr aşireti de HDP’ye katıldı” dedi.

DBP Suruç İlçe Başkanı Mehmet Koştu ise tarihleri boyunca muhafazakar çizgiden hiç sapmamış aşiretlerin AKP ile aralarına mesafe koyduklarını ve ilk defa ‘Kürt kimliği’ etrafında bu kadar güçlü bir birlik olduğunu söyledi.

AKP’nin Suruç ilçe teşkilatında görev almış büyük ailelerinin HDP’ye katıldığını belirten Koştu, “Bu katılımlar özellikle Kobanê olaylarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘PYD bizim için PKK ile eştir, o da terör örgütüdür’ açıklaması etkili oldu” dedi. Suruç’ta Kalkan, Barlin, Turan, Arslan, Laçin, Dursunlar, Boydan ve Erdoğan aşiretlerinin HDP’ye toplu olarak katıldığını belirten Koştu, “12 yıldır AK Parti’nin ilçe teşkilatını yöneten siyasetçilerin neredeyse tamamı bu 5 aileye mensup” dedi.