1 Kasım 2015 seçiminden sonra yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” dediği için andı kabul edilmeyen, bu nedenle de Meclis çalışmalarına katılamayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği düşürüldü.

HDP'li Leyla Zana'nın "milletvekilliğinin düşürülmesine"  ilişkin Karma Komisyon'da alınan karar bugün Meclis Genel  Kurulu'nda oylandı. Oylama sonucunda HDP Ağrı  Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü.

17 Kasım 2015’ten itibaren Genel Kurul’un 212 birleşimine katılamayan Zana’nın, “devamsızlık” gerekçesiyle TBMM üyeliğinden çıkarılmasını içeren Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu raporu Genel Kurul’da oylandı. Anayasa’ya göre en az 276 milletvekilinin onayı gereken karar, 302 oyla kabul edildi. Genel Kurul’da 22 ret oyu kullanıldı. AK Parti ve MHP grupları “milletvekilliğinin düşürülmesi” yönünde oy kullanırken CHP grubu oylamaya katılmamayı tercih etti.

Leyla Zana, 1991 yılında DEP milletvekili iken Meclis'te  yemin krizi yaşanmış, Zana'nın Kürtçe ifadelerle metin  dışına çıkması bahanesiyle yemini kabul edilmemişti. 1994  yılında ise Zana, "Terör örgütü propagandası"  iddiasıyla diğer DEP'lilerle birlikte milletvekilliği  düşürüldükten sonra gözaltına alınmıştı.

MİLLETVEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLENLER

Daha önce HDP'li vekiller Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime Konca'nın da milletvekillikleri düşürülmüştü.

İstifa eden CHP İstanbul Şafak Pavey'in milletvekilliği  de düşürülerek sona erdirilmişti.

Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesi ile Meclis'teki  sandalye dağılımı da değişti.

İşte yeni dağılım:

AK Parti: 316

CHP: 131

HDP: 53

MHP: 36

İYİ Parti: 5

Bağımsız: 1