Hüseyin Çelik, AK Parti MYK toplantısıyla ilgili olarak, yaptığı açıklamada, TBMM'de grubu bulunan muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP'nin, halen tutuklu bulunan milletvekillerinin tahliyesi amacıyla mutabık kaldıkları ve TBMM Başkanlığı'na sundukları bir teklif olduğunu anımsatarak, bu teklif ile CMK'nın 100. maddesinde bir değişiklik önerildiğini kaydetti.

 

Bu değişikliğin, AK Parti MYK toplantısında, daha önce hukukçu arkadaşlarının hazırladığı bir rapor çerçevesinde, enine, boyuna ve teferruatıyla tartışıldığını belirten Çelik, şunları söyledi:

 

“5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde üç muhalif partinin önerdiği tarzda bir değişikliğin olması halinde, bunun çok farklı ve olumsuz hukuki sonuçlar doğurabileceği ve böyle bir düzenlemenin suistimale son derece müsait olabileceği sonucu çıkarılmıştır. Hal böyleyken şu anda bu maddede böyle bir değişiklik yapılmasına AK Parti olumlu bakmamaktadır. Mahkemelerin bu konuda kararını vermesini beklemenin çok daha doğru olacağı şeklinde bir sonuca varılmıştır.”

 

AKP, muhalefetin ortak bir teklifle gelmesini, kendilerinin de sorunun çözümüne destek vereceğini söylemişti ve Cemil Çiçek aracılığıyla çözüm için bir süreç başlatmıştı. Ancak önerilen çözümü kabul etmeyen taraf oldu. AKP, düzenlemeden sakıncalı kişilerin de yararlanabileceği bahanesini getirdi. Oysa bu kişiler zaten milletvekili adayı dahi olamıyor. Daha önce de öğrenci affı konusunda yapılan bir düzenlemenin Abdullah Öcalan da yararlanabilir diye kapsamı değiştirilmişti. Bu durum ‘Öcalan da akademik kariyer yapmak için can atıyordu’ diye alay konusu olmuş ancak hükümet tavrını değiştirmemişti.

 

CHP TAYYİP ERDOĞAN’IN YASAĞINI KALDIRMAK İÇİN DİK DURMUŞTU

Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağının kalkması için mecliste yapılan anayasa değişikliğine CHP destek vermişti. Erdoğan 9 Mart’ta Siirt’ten milletvekili seçilerek 15 Mart’ta başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

 

Cumhurbaşkanı Sezer, Erdoğan’ın yasağının kalkmasını sağlayan düzenlemeyi, “kişiye özgü” olduğu gerekçesiyle 19 Aralık’ta veto etmişti.

 

CHP parti grubu 20 Aralık’ta, vetoya rağmen Anayasa değişikliğine desteğini sonuna kadar sürdürme kararı aldı. Baykal, “Anayasa koyucunun sübjektif niyeti, iç amacı sorgulanarak getirilen düzenlemenin kişiye özgü olup olmadığına karar verilemez” dedi.

 

Erdoğan’ın siyaseten önünü açacak olan Anayasa değişiklik paketini hiç tereddütsüz destekledi. Nitekim Meclis, Anayasa değişikliği teklifini yine üçte iki çoğunluğun çok üzerinde ezici bir oyla CHP’nin de desteği ile 26 Aralık’ta kabul etti. Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişikliğini 31 Aralık’ta onayladı.

 

Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağı kalktı. Hemen ardından Siirt seçimine itiraz edildi. Yüksek Seçim Kurulu itirazı yerinde buldu. 9 Mart 2003 tarihinde Siirt'te seçim yenilendi. Erdoğan milletvekili yapıldı. 5 gün sonra da Başbakan oldu.

 

Demokrat Haber İstanbul