7 Nisan’da aday listelerinin YSK’ye verilmesinin ardından AKP’nin Diyarbakır adayı Abdurrahman Kurt ve Batman adayı Mehmet Emin Ekmen adaylıktan çekilmişti. Kurt’un Diyarbakır’dan 6. sırada, Ekmen’in de Batman’dan 2. sırada aday gösterilmesine karşın çekilmeleri, 'HDP kaygısı' olarak yorumlanmıştı. HDP’nin yüzde 10 barajını aşması halinde Diyarbakır’da 11 milletvekilinden 8’ini, Batman’da ise 4 milletvekilinden 3’ünü alabileceği belirtiliyor.

AKP'DEN TEŞKİLATLARA MESAJ

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, Kurt ve Ekmen’in eski milletvekilleri oluşları ve bölgede etkili olmalarına karşın adaylıktan çekilmeleri AKP yönetimini telaşlandırdı. Parti yönetimi, bu iki ismin çekilmesini bölgede iktidar partisinin HDP karşısında gerilemekte olduğu algısını yarattığı değerlendirmesini yaptı. Bunun üzerine parti yönetimi bölgede oluşan bu havayı kırmak için harekete geçti. Adaylıklarını çeken bu iki isme ve yine bölgede HDP karşısında yüksek şans olmadığı tespitiyle yeterince çalışmayan teşkilatlara HDP mesajı gönderildi.

‘KESİNLİKLE AŞAMAZ’

Parti yönetimi iki milletvekilinin adaylıktan çekilme kararını geri almalarını isterken, “HDP kesinlikle yüzde 10 barajını aşamayacak. Bundan eminiz, dolayısıyla Diyarbakır’da 11 milletvekilinden 8-9’unu, Batman’da 4 vekilden belki tamamını, diğer Güneydoğu’daki illerde de milletvekillerinin yüzde 90’ını biz alacağız” mesajı verdi.

Kurt ve Ekmen’in, geçen hafta hem listedeki yerlerine ilişkin itirazlarını hem de bölgeye yönelik partinin seçim stratejisini eleştiren bir açıklama yapmayı planladıkları öğrenildi ancak parti yönetiminden “HDP barajı aşamayacak” şeklindeki ikna girişimi üzerine açıklamayı iptal ettiler. İki aday üzerindeki partinin ikna girişimler sürüyor.

Partide yapılan değerlendirmelerde de tüm hesaplar HDP’nin barajı aşmaması üzerine yapılıyor. Yöneticiler arasında anket firmalarının görüşlerinin tersine HDP’nin hiçbir şekilde barajı aşma şansının olmadığı yönünde ifadeler kullanılıyor. AKP yönetimine göre HDP yüzde 10 barajını aşamayacak ve parti yeni parlamentoda referandumla anayasa değişikliği sayısı olan 330 sandalyeyi yakalayacak.