Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden genel başkanlığa seçileceği AKP 3. Olağanüstü Kongresi nedeniyle, Ankara'da, yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Kongre salonunun girişinde arbede yaşandı. Polis bazı vatandaşlara biber gazı sıktı. 1 kişi yaralandı.

KONGRE GÜNDEMİ

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.

3 DÖNEM KURALI ESNETİLİYOR

Bugünkü olağanüstü kongrede, AKP tüzüğünde de 3 dönem kuralının esnetilmesi, teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkilerinin artırılması ve disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi değişikliklere gidiliyor. Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor.

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın dün 9 başlık altında açıkladığı değişiklikler özetle şöyle:

MKYK’nın yetkileri arasına, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile diğer ilgili kanuni mevzuatın açıkça yasakladığı veya sınırladığı konular ile tüzükte belli bir genel merkez organının görev ve yetkisinde olan konular dışında parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler vb. konularla ilgili her türlü prensip veya istisnai nitelikte kararlar almak ve uygulamak” da alınıyor.

Yazıcı, partide çok tartışılan 3 dönem kuralını da esneten bu değişikliğe ilişkin “Üç dönem yasaklaması devam ediyor ama gerekmesi halinde bu alanlarda parti politikaları dikkate alınmak suretiyle, inisiyatif kullanma yetkisiyle MKYK donatılmış hale getiriliyor” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ile kabine ve partinin birçok önde gelen ismi bir önceki seçimde ara verdikleri için bu kuralın kapsamı dışında yer alıyor.

MKYK’YA OPERASYONEL YETKİ

MKYK’ya, “Gerek görülen yerlerde teşkilat kurmak” yetkisinin yanında ‘kaldırmak’ ve teşkilatların yönetim organ üye sayılarını tüzükte belirlenen sınırlar çerçevesinde belirleme yetkisi de veriliyor. Bu değişiklikle teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkileri artırılıyor. Yazıcı bu değişikliklere ilişkin de “MKYK’yı daha esnek, ihtiyaçları daha seri ve etkin bir biçimde karşılayacak donanıma kavuşturduk” derken, kulislerde bu yetkinin ileride, geçmişte olduğu gibi yeniden genel başkana devredilebileceği de konuşuluyor.

GRUP KARARINA UYMAYANA İHRAÇ

Erdoğan’lı yeni dönemde disiplin cezaları da ağırlaştırılıyor. Mevcut tüzükte geçici ihraç cezası öngörülen, “Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak ile usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” eylemlerine partiden kesin ihraç yaptırımı getiriliyor.

Genel Başkanlığı bugünkü kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devredecek olan Başbakan Binali Yıldırım için de tüzükte yapılan değişiklikle ‘Genel Başkanvekilliği’ görevi getiriliyor.

Ankara'da İstanbul Caddesi, Talatpaşa Bulvarı ve 19 Mayıs spor Salonu bahçesinde güvenlik noktaları oluşturuldu.

Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonunun çevresi bariyerlerle kapatıldı. Kongreyi izlemek isteyen vatandaşlar güvenlik noktalarındaki X-Ray cihazlarından geçiriliyor ve polis ekipleri tarafından üst araması yapılıyor.

KONGRE SALONUNUN GİRİŞİNDE ARBEDE: POLİS BİBER GAZI SIKTI

CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz canlı yayında kongre girişinde gerginlik yaşandığını aktardı.

Ayaz, "Başkent Ankara'da Arena Spor Salonu'nun giriş noktasında arbede yaşandı. İçeri girmek isteyen vatandaşlar bariyerlerin üzerine çıktı. Vatandaşların üzerine biber gazı sıkıldı. Bir kişi yaralandı" dedi.

DETAYLI ARAMA

Şehir dışından gelen vatandaşların yanında getirdikleri valiz ve çantalar polis ekipleri tarafından detaylı olarak aranıyor. Özel harekat ekipleri de güvenlik noktalarında görev yapıyor. Çakmak ve benzeri maddeler alana alınmıyor. Bomba dedektör köpekleri alanda sürekli arama yapıyor.

ANKARA'DA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kongre nedeniyle Cumhuriyet Caddesi (Gar Kavşağı-Baruthane kavşağı arası ile giriş ve çıkışları, Baruthane Kavşağı- Ulus Kavşağı arası, İstanbul Caddesi-Baruthane Kavşağı arası çift taraflı yan varyantlar), Hipodrom Caddesi-Talatpaşa Bulvarı (Ulaştırma Kavşağı ile Opera Köprüsü arası tüm giriş ve çıkışları/Gar Kavşağı alt geçidi dahil) ve Kazım Karabekir Caddesi'nin (Anadolu Meydanı-İstanbul Caddesi arası) araç trafiğine kapatıldı.