BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın ordunun ‘darbe yapma’ dayanağı olarak nitelenen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesinin değiştirilmesine ilişkin verdiği yasa teklifi, halka ‘darbe ve darbeci karşıtı’ olduğunu söyleyen AKP’nin oyları ile reddedildi. ‘Darbe yapma’ yasasına ‘devam’ diyen AKP’ye BDP ve CHP’liler ‘Bravo’ diyerek tepki gösterdi.

BDP'li Hasip Kaplan’ın Türk ordusunun İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesine ilişkin yasa teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine alınmasına ilişkin önergesi AKP’lilerin oyları ile ret edildi. Kaplan’ın teklifi TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin "Silahlı Kuvvetlerin görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı korumaktır” şeklinde düzenlenmesini öngörüyordu.

Yasa Teklifi’ne ilişkin görüşlerini sunan Kaplan, “AKP darbecileri yargılayacağız diyor. Mihenk taşı bu maddedir. CHP ve MHP ‘darbe mağduruyum’ diyor. 35. madde bunun mihenk taşıdır. Hepiniz elinizi vicdanınıza koyun” dedi.

Öneri lehine söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise herkesin ‘darbe mağduru’ olduğunu ifade ettiğine dikkat çekerek, gerçek mağduriyet varsa bunun için birlik oluşturulması gerektiğini ifade etti.

CHP’DEN DESTEK

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise, daha önce yasanını değiştirilmesi yönünde teklif verdiklerini ve BDP’nin teklifini desteklediklerini söyledi. AKP sıralarından CHP’li Süheyl Batum'un açıklamalarının anımsatılması üzerine ise, AKP sıralarına dönen İnce, "CHP yöneticileri zorunlu ikamete tabi tutulduğunda sizin genel başkanınız IETT'de bisküvi satıyordu" diyerek tepkisini gösterdi.

AKP OYLARI İLE REDEDİLDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP ve BDP, teklifin Genel Kurul gündemine alınması yönünde ’kabul oyu’ kullanırken MHP’li milletvekilleri ise çekimser kaldı. Ancak, BDP ve CHP’nin kabul oyu kullanmasına rağmen meydanlarda ‚darbe karşıtı’ olduğunu söyleyen AKP’nin milletvekillerinin ’ret’ oyları ile teklif red edildi. Önerinin AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine CHP ve BDP'liler "Bravo" diye bağırarak alkışlarla iktidar grubunun tutumunu protesto ettiler.

ANF