Ergenekon davasından ceza alan Semih Tufan Gülaltay tarafından öldürülmek istenen ve ağır yaralanan eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal da verilen cezaları göstermelik buldu ve  "Bu davada sorgulanan derin devlet ya da kontrgerilla diye adlandırılan hukuk dışı yapı olmadı. Ayrıca bölgede insanlığa karşı işlenmiş suçlar da kapsam içine alınmadı" dedi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü sona eren Ergenekon davasında sanıklardan birinin bilgisayarından çıkan "öldürülecekler listesi"nde adı olan avukat Kazım Genç ile uğradığı suikasttan ağır yaralı olarak kurtulan Akın Birdal'ın yaptığı müdahillik başvuruları da kabul edilmedi.

Bir dönem Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanlığı yapan Kazım Genç'in adı, Eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in bilgisayarından çıktığı belirtilen "öldürülecekler listesi"nde geçiyordu.

İddianın ortaya çıkmasının ardından soruşturma savcısı Zekeriya Öz ile görüşen Avukat Genç, ifade verdi, müdahil olmak istediğini söyledi. Ancak buna rağmen, duruşmadan kısa bir süre önce, duruşma tarihi bildirildiği için Genç, mahkemeye gidemedi. Daha sonra da müdahillik talebini mahkeme hiç gündeme getirmedi.

'MAHKEME ALENİ YARGILAMA YAPMAK İSTEMEDİ'

Konuyla ilgili konuşan Avukat Kazım Genç, sadece birkaç kişinin müdahillik başvurusunun kabul edildiğini söyledi, "Ergenekon davasında mahkeme aleni bir yargılamadan ziyade, 'Kimse karışmadan kafama göre yargılama yapayım' tarzını benimsedi" dedi.

Avukat Genç, şöyle konuştu: "AKP, kendi dönemine ilişkin bir darbe yargılaması yaparak, darbe karşıtlığını göstermeye çalışıyor ama 12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve arkadaşlarını ilgilendiren davalarda aynı hassasiyeti göstermiyor. AKP darbelere karşı olmaktan ziyade, kendisine yönelik darbe girişimleri varsa onlara karşı bir tavır içinde oldu. 12 Eylül darbesi ve diğer darbeler konusunda aynı hassasiyeti göstermedi."

'ASKERİ VESAYET DEVAM EDİYOR'

Ergenekon davasının sanığı Semih Tufan Gülaltay tarafından öldürülmek istenen eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ın davaya müdahilliği de kabul edilmedi.

Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Birdal, "Bu davada sorgulanan derin devlet ya da kontrgerilla diye adlandırılan hukuk dışı yapı olmadı. Ayrıca bölgede insanlığa karşı işlenmiş suçlar da kapsam içine alınmadı" dedi.

Askeri vesayetin başka biçimlerde devam ettiğine dikkat çeken Birdal, "Örneğin Roboskî failleri açığa çıkartılmadı. Öte yandan birkaç gündür Ceylanpınar'da yaşanan olaylar. İnsani bir yardım ulaştırılamadı, Şenyurt sınır kapısı kapandı" diye konuştu.

Ergenekon davasının sistemle yüzleşme davası olmadığının altını çizen Birdal, şöyle konuştu: "JİTEM bölgedeki kontrgerillanın adıdır. JİTEM'i kurduğu öne sürülen kişi, bu davada yargılandı. Bu sorgulama yapılabilirdi. Ama olmadı. Bu darbe ile de yüzleşme değil. Hala darbe anayasası gündemde. Eşitlikçi, özgürlükçü demokratik bir toplum, bütün farklılıkların eşit ve özgür yaşadığı bir toplumda darbelerin gerekçeleri kalkar ama ne yazık ki hala 12 Eylül sistemi yürürlükte."

Eski milletvekili Akın Birdal, topyekün yüzleşme için gerçekleri araştırma komisyonunun kurulması gerektiğine dikkat çekti, "Bu komisyon özel bir yasa ile kurulmalı. Özel yetkilerle donatılmalı, her kurumdan istenilen belgeleri vermeli. 1915'ten başlayarak bütün suçlar açığa çıkartılmalı" diye konuştu. (ANF)