Akil İnsanlar ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık ofisindeki toplantısı devam ederken, toplantının içeriğine ilişkin açıklamalarda bulunan Akil İnsanlar Marmara Heyeti üyesi Celalettin Can, genel anlamda akillerin Öcalan'ın mesajlarını doğrudan kamuoyuna iletebilmesi konusunda mutabık olduğuna dikkat çekerek, "Ayrıca şunu söyledik; Sayın Öcalan'la sadece heyet görüşmesin biz de görüşelim, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları da görüşsün. Öcalan'ın kendisi de kiminle görüşmek istiyorsa, güvenlik ile ilgili bir problem yoksa görüşme imkanı sağlansın" dedi.

Akil İnsanlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çavuşoğlu, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bakanın biraraya geldiği Dolamabahçe Başbakanlık ofisindeki toplantı halen devam ediyor.

Yaklaşık 10 saattir süren toplantının bitiminden önce ayrılan akil insanlar Marmara heyetinden Celalettin Can, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

'SADECE HEYET DEĞİL BİZ DE GÖRÜŞELİM’         

Toplantıda daha çok PKK lideri Abdullah Öcalan'ın konumunun tartışıldığını söyleyen Can, akillerin Öcalan'ın mesajlarını doğrudan kamuoyuna iletebilmesi konusunda mutabık olduğuna dikkat çekerek, "Öcalan'ın, mesajlarını Türkiye toplumuna aracılar üzerinden değil de, doğrudan doğruya hiçbir süzgeçten geçirilmeden ifade edebilmesi için imkan sağlanması gerektiği konuşuldu. Akillerin genel anlamda üzerinde mutabık olduğu konu buydu" dedi.

Yine toplantıda hükümet yetkililerine, sadece İmralı heyetinin değil kendilerinin de görüşebilmelerinin önünün açılması talebinde bulunduklarını da aktaran Can, "Hükümet yetkilileri, başta Sayın Başbakan olmak üzere bu taleplerimizi dinlerken bir tepkiyle karşılamadı. Hükümet bunu ne kadar yerine getirir bilemiyorum ama olumlu karşılanıyor bu görüş. Ayrıca şunu söyledik; Sayın Öcalan'la sadece heyet görüşmesin biz de görüşelim, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları da görüşsün. Öcalan'ın kendisi de kiminle görüşmek istiyorsa, güvenlik ile ilgili bir problem yoksa görüşme imkanı sağlansın" ifadelerini kullandı.

CEZAEVİ KOŞULLARI VE SEKRETARYA KONUŞULDU        

PKK lideri Öcalan'ın Kandil'le doğrudan ilişki kurabilmesi ve Öcalan'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi noktasında da taleplerini dillendirdiklerini söyleyen Can, yine Öcalan'ın bir sekretarya ile güçlendirilmesi konusunun da konuşulduğunun altını çizdi.

Toplantıda Kobani konusunun da ele alındığını aktaran Can, toplantıya girmeden önce Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Müslim'in, kendi imkanları ile insani yardım ve lojistik desteği geçirebilmeleri için bir koridorun açılması yönündeki isteklerini de hükümet yetkililerine ilettiğini belirten Can, "Başbakan gerek Kobanê ile ilgili söylediklerimizi gerekse İmralı ile ilgili söylediklerimizi dinledi ve ondan olumsuz bir tepki almadık" dedi.

'KOMİSYONLARIN KURULMASI ÖNERİLDİ’          

Can'ın ardından toplantıdan ayrılan Prof. Dr. Doğu Ergil de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Devletle Kürt siyasetinin temsilcilerinin birbirlerine çok güvenmediği o yüzden de güven ortamı sağlanması gerektiği belirtildi. Artık süreç yerellikten çıktı, uluslararası bir boyut kazandı. Çok katmanlı bir strateji geliştirerek çeşitli komisyonların kurulması önerildi" ifadelerini kullandı. Toplantı halen devam ediyor. (DİHA)