Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu'nun da başkanı olan ve " Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölge Başkanı" görevinde de yer alan Can Paker, 'akil insanlar'ın hükümetten bağımsız çalışacağını belirtti.

"HÜKÜMET 'AKİL İNSANLAR'IN İŞİNE KARIŞMAYACAK"

Radikal'in haberine göre, toplantının, akil insanlardan ne beklediği ve hangi çerçeve içinde çalışacaklarını öğrenmek için yapıldığını ifade eden Paker, "Sayın Başbakan bütün soruları aldıktan sonra hepsine cevap verdi. Toplantı, oraya gelenleri tatmin edici bir yapıdaydı. Bundan sonra insanlar nasıl hareket edeceklerini orada çıkardılar" diye konuştu.

Paker, "Ama toplantıdan çıkan en önemli sonuç, bu işe hükümetin hiçbir şekilde karışmayacağı, neler yapılması gerektiğiyle ilgili hiçbir öneride bulunmayacağı, bunun esasında hükümetten bağımsız sivil bir hareket olduğudur," dedi. Paker, hükümetin sadece bu işe lojistik destek vereceğini de söyleyerek, "Dolayısıyla yapılacak şeyler, her bölge karakterine göre ayrı olacak. Nelerin yapılacağını o bölgeyle ilgili sorumlu insanlar tespit edecek," diye konuştu.

"ORAYA GELENLERİN HEPSİ HÜKÜMET TARAFTARI DEĞİL, AMA HEPSİ BARIŞ TARAFTARI"

Doğu Anadolu Bölgesi grubu üyelerinin toplanarak nasıl bir çalışma yapacaklarına karar vereceğini vurgulayan Paker, "Tabii ki yapılacak şey kabaca, en fazla insana nasıl ulaşabileceğimizi tartışacağız. 'O insanlara barış sürecini nasıl anlatacağız', bunu konuşacağız" dedi.

Çalışmaların bölgeye önemli katkısı olacağını söyleyen Paker, çözüm sürecinin siyasi bir olay olmadığını, temelini siyasi sorunların götürdüğünü ifade etti.

Akil İnsanlar Heyeti'nin sadece destek çalışması yapacağını anlatan Paker, şöyle devam etti:

"Katılanların hepsi Türkiye'ye yarar getireceğini düşünen insanlardır. Oraya gelen insanların hepsi hükümet taraftarı değil ama hepsi barış taraftarı insanlar. Onun için herhalde ciddi bir destek olacaktır diye düşünüyorum. Çözüm süreci Türkiye'ye gerek sosyolojik olarak gerek ekonomik olarak gerek siyaset olarak gerekse demokrasi olarak çok fayda getirecektir. Bugün bazı kesimlerin demokrasi olarak eksikliğini gördüğü şeylerin temel nedeni bu barış sürecinde olmamamızdır."