Soner Aydın / Demokrat Haber Mersin

Mersin’in HDP’li Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun ‘makul şüphe’ gerekçesiyle ifadesi alındı. 12 saat gözaltında kalan Mutlu, “Sorgu sırasında bana neden aşure yaptınız? gibi sorular sordular” dedi.

“AMAÇ MUHALİF KADINI SUSTURMAK”

Makul şüphe gerekçesiyle 12 saat gözaltında kalıp sorgulanmasını “muhalif kadına yönelik bir baskı yöntemi” olarak değerlendiren Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, “Amaç muhalif kadın hareketlerini terörize etme ve illegal bir görüntü verme idi. Diğer bir amaç ise tüm muhalifleri susturmaktır” iddiasında bulundu.

“NEDEN AŞURE YAPTINIZ?”

Yüksel Mutlu, ifadesinin alınması için davet edildiğini ancak 12 saat boyunca gözaltına alındığını belirterek, “İfadem alınmak için davet edildiğimde avukatımla birlikte ifade vermek için gittim. Ancak gördüğüm manzara şok edici idi. İnsan hak ve özgürlüklerine bağdaşmayacak sorular sordular. Seçilmiş bir Eşbaşkan olarak, katıldığım bütün programlar, bütün çalışmalar soruldu. Sorgu sırasında bana neden aşure yaptınız? Neden konferans düzenlediniz? Neden Sivas davasına katıldınız gibi sorular sordular. 2011’den 2013 yılına kadar yapılan fiziki takip ve dinleme kayıtları için yaklaşık 120 sayfalık bir ifade verdim” dedi.

“AKP’NİN ÇÖZÜME YAKLAŞIMI”

Verdiği ifadenin ardından hukuki işlem başlayıp başlamadığını sorduğumuz Mutlu, Cumhuriyet Savcısı’nın dosyayı inceledikten sonra dava açabileceğini sözlerine ekledi. Mutlu şunları söyledi: “Savcı hakkımızda dava açabilir. Ama biz bugüne kadar yaptığımız bütün faaliyetlerin arkasındayız. Yaptığımız faaliyetler legal parti çalışmalarıdır. Bütün partilerde var olan bir çalışmadır. Yapmadığımız bir şeyi yapmışız gibi gösteremezler. Her şey kamuoyuna açık zaten. Konferanslar, paneller, katıldığım eylemler, hepsi kamuya açık. Eğer dava açılırsa saçma olur. Aslında maruz kaldığım şey AKP’nin çözüme dair ne yapmak istediğinin de göstergesidir. Bir yandan barış süreci ve müzakere için çaba gösterilirken bize bu tür sorular sorulması çok saçma. Partimin üyelik çalışmalarına yönelik soru sorulması saçma” diye konuştu.