Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'nda NATO tatbikatındaki Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar, "Yakın zamanda NATO'nun düzenlendiği askeri tatbikatların birisinde söylenilenlere göre, bireysel olarak ve belki de FETÖ tarafından desteklenmiş kişiler tarafından gerçekleştirilmiş çirkin ve kabul edilemez bir olay yaşandı" dedi.

Akar, "NATO idarecileri, zamanında ve gereğine uygun bir şekilde tepki gösterdi. Kimsenin müttefikliğimizi ve dayanışmamızı baltalamasına izin vermemeliyiz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü açıkladığı olaya büyük tepki göstermiş, "Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz" demişti.

Erdoğan, olayı öğrendiğinde gösterdiği tepkiyle ilgili olarak da şunları söylemişti:

"Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler.

Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' "

NE OLMUŞTU?

NATO, Norveç'te gerçekleşen Trident Javelin tatbikatı esnasındaki bir simülasyonda Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin uygulamalar hakkında açıklama yaptı. Üst düzey NATO yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Norveç'te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında iki olay yaşandı.

Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı.

Hazırlığı yapan ekip teknisyeni Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Olayın ardından bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti.

Simülasyona katılan Türkiye ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı. Olaya neden olan teknisyen ise heykelin Atatürk'e ait olduğunu bilmediğini savunarak özür diledi.

Simülasyonların kullanıldığı tatbikat, Norveç'in başkenti Oslo'ya yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Ortak Harp Merkezi'nde (Joint Warfare Center) yapıldı.

Ortak Harp Merkezi'nin şu anki komutanı, Polonyalı Tümgeneral Andrzej Reudowicz. İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre, üste 11 NATO üyesi ülkeden 250 sivil personel de görev yapıyor.