İstediği yasaları istediği şekilde çıkaran hükümet bir sürprizle karşılaştı. MHP ile uzlaşarak yerel seçim tarihini öne almaya girişen AK Parti fire vererek sayısı yetmesine rağmen istediği sonucu çıkaramadı ve uzun süre sonra ilk defa mecliste iradesi kırıldı.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'e alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması yapıldı.

 

AK Parti ve MHP'nin hazırladığı değişiklik teklifi 74 ret oyuna karşı 360 'evet' oyuyla kabul edildi. Değişikliğin geçmesi için 367’den fazla oy alması gerekiyordu.

 

Bu durumda Cumhurbaşkanı teklifi bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri göndermezse, referanduma gidilecek.

 

Anayasa değişikliği oylamasında 330 ile 367 arasında kabul oyu çıkması durumunda değişiklik paketi referanduma sunuluyor.

 

Genel Kurul'da, 2. turda teklifin tümü üzerindeki oylamaya 440 milletvekili katıldı. Teklif, 74 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilirken 1 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

 

"Anayasa'nın değiştirilmesi, seçimlere ve halk oylamasına katılmayı" düzenleyen 175. maddesi uyarınca, düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halk oylamasına sunulacak.

 

Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçilmeden önce ara verdi. Aradan sonra Başkanlık Divanı'na, Meclis Başkanı Cemil Çiçek çıktı.

 

Teklifin tümü üzerindeki oylamanın tamamlanmasının ardından oyların tasnifine geçilmeden bir süre beklendi. CHP ve AK Parti'den bazı milletvekilleri Başkanlık Divanı'na giderek, konuyla ilgili bilgi aldı.

 

Bu sırada CHP'li katip üye Rıza Yalçınkaya, oylamadan 360 kabul oyu çıktığını yüksek sesle söyledi.

 

Tasnif işleminin ardından Cemil Çiçek'in sonucu açıklaması, Genel Kurul'da şaşkınlık yarattı. Çiçek'in birleşimi, 16 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapatırken, AK Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekilleri gruplar halinde toplanarak sonucu değerlendirdi.

 

AK PARTİ'DE TOPLANTI

Oylamanın AK Parti ve MHP için şaşırtıcı sonucu ortaya çıkar çıkmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Meclis’te acil bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıdan önce ilk değerlendirmeyi yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Referanduma gidiyoruz, hayırlı olsun” dedi.

 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz” değerlendirmesini yaptı.

 

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, MHP’nin desteğine atıfta bulunarak, "Bence Anayasa oylamalarında gizli oy kaldırılmalı, herkes taahhütlerine bağlı kalsın” diye konuştu.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “Referandum konusunda takdir Cumhurbaşkanındadır” ifadesini kullandı.

 

Yerel seçimlerin 27 Ekimde yapılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde bugün yapılan oylamada 360 kabul oyu çıktığı için, referandum seçeneği ortaya çıktı.

 

Cumhurbaşkanının onaylaması halinde teklif halkoyuna sunulacak. Onaylamaması durumunda ise Meclis teklifi yeniden görüşecek.