Geçtiğimiz ay partisinden istifa eden AK Parti'li İdris Bal, Hakan Şükür'ün istifasını ve bugün yapılan yolsuzluk operasyonunu değerlendirdi.

İnternethaber'e konuşan Bal, "AK Parti eski AK Parti değil" dedi...

Hakan Şükür'ün istifasının çok normal olduğunu söyleyen İdrsi Bal eski partisini topa tuttu.

AK PARTİ ESKİ AK PARTİ DEĞİL

"Bizler, partinin herhangi bir yerinde görev alan insanlar olarak, AK Parti'nin o zamanki demokratikleştirici vizyonuna bakarak, vesayetle mücadele eden vizyona bakarak, AB ile müzakere çabası içinde olan vizyona bakarak, siyasette barış diyen, etnik milliyetçi değiliz diyen, çok boyutlu siyaset için çabalayan vizyona bakarak burada yer aldık. AK Parti 2011'den önce partisinin kapatılmasından korkuyordu, ordudan korkuyordu. Tam da bu korkulardan kurtulduktan sonra, ileri demokratikleşme adımları atılması gerekirken, daha halkı kucaklaması gerekirken, tam tersine, kurumsallaşmamış, tek sesliliği isteyen, medya üzerinde kontrol kurmaya çalışan, sayıştay denetiminden bağımsız olan bir partiyle karşılaştım. Bunlar göz önüne alındığında bundan rahatsız olanlar olabilir."

Başbakan'ın Hakan Şükür'e yönelik söylediği, "Bir insan bir partinin bayrağı altında seçime giriyorsa ondan sonra o parti ile birlikte hareket eder. Ayrılıyorsa da sadece partiden ayrılmaz. Eğer dürüstse o zaman parlamentodan ayrılır, milletvekilliğinden ayrılır. Çünkü bağımsız olarak bu parlamentoya gelmiş birisi değilsin. Olması gereken bunu gerektirir. Ahlaklı olmak bunu gerektirir, ama tabi bu herkese nasip olan bir şey değil" sözlerini de eleştiren Bal şunları söyledi:

BU BİR ÇİFTE STANDART

"Demokratik geleneklerde bağımsız olma yada parti değiştirme vardır. AK Parti'de de başka partide de bu tür şeyler olabilir. Daha önce başka partiden AK Parti'ye gelen bir Belediye Başkan adayına madalya gibi rozet takıldı, kucaklandı. Bu dönemde Cumhuriyet Halk Partisi'nden bir arkadaş AK Parti'ye geldi, kucaklandı. Burada çifte standart var. Bir başka partiden size gelirken çok güzel bir şey ama sizden birileri istifa ettiğinde, ki başka partiye bile geçmemişler, bunun etik dışı yorumlanması tam bir çifte standart. Kusura bakmasınlar, buna birinin ayıp demesiyle bu ayıp olmaz."

Bugün yapılan operasyonu da değerlendiren İdris Bal şöyle konuştu:

DEMOKRASİ GEREĞİ HERKES SORGULANABİLİR

"Biz eğer birinci sınıf demokrasi olacaksak, şeffaf bir devlet olacaksak, çoğulcu bir yapıya sahip olacaksak, sayıştayın görevini yapması lazım, hesap verebilir olmak lazım, medya görevini yapması lazım, sansür olmaması lazım, özgür üniversite, özgür düşünce olması lazım, sendikalar çok önemli. Bu çerçevede bakıldığında, eğer bir iddia varsa, iddianın peşine düşülür. Ama, demokratik bir ülkede polis önüne geleni tutuklamaz, ellerinde delil vardır. Belli delillere göre süreç başlar ama kimse kanıtlanana kadar suçlu değildir, bazen aklamayla sonuçlanabilir. Diğer taraftan, bu Başbakan, bu general, bu Cumhurbaşkanı, bu Bakan, bu Bakan çocuğu gibi ayrımlar demokrasilerde olmaz. Eğer delil varsa soruşturma yapılır, hukuktaki masumiyet karinesi gereği suç kesinleşene kadar herkes masumdur."

Şunu söyleyebilirim ki, parti içerisinde bu durumdan rahatsız olanlar var. Ama bu rahatsızlık onları istifa sürecine götürür mü bilemiyorum."