12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra seçmenlerin güvenini kazanarak aldığı oy oranını yüzde 53,7'ye kadar çıkaran AK Parti, son yapılan ankette yüzde 49,6'lara kadar geriledi. Bu sonuçla AK Parti son seçimlerden sonra ilk kez oyunu yüzde 50'nin altını düşürdü.

 

Seçim ve referandum sonuçlarında en yakın tahmin rakamlarını açıklayan ANDY-AR şirketi başkanı Faruk Acar'ın analizine göre başta 4+4+4 Eğitim sisteminin, CHP’nin halka anlattığı kadarıyla olumsuz bir algı oluşturmuş olması ve daha sonra Suriye politikası ve doğalgaz, elektrik zamları ile açıklanması mümkün olabilir.

 

ANDY-AR Araştırma şirketi tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan ankette verilen cevaplarda Yeni Eğitim sistemi hakkında halkın yüzde 56,6'sının bilgisi yok.

 

Bu sisteme karşı çıkanların oranı destekleyenlere nazaran yüksek çıkarken kısmen destekleyenler ise yüzde 9 civarında...

 

Bu konunun dışında ise seçmenlerin hükümetin Suriye konusundaki politikasından ve zamlardan hoşnut olmadığı gözüküyor

 

Faruk Acar'ın diğer partiler hakkındaki yorumu ise şöyle

 

CHP: 22,3

CHP’nin TBMM komisyonunda görüşmeleri sırasında kürsü işgali ve akabinde kavga ortamı ile gündemi biraz daha kullanabilmiş olduğu görülüyor

 

Her ne kadar Ak Parti’de gerileme yaşansa da CHP bu süreçten olumlu sonuç elde edememekte. Eğitim konusunda muhalif tutumu ile kamuoyunu iyi kullanabilmiş olmasına rağmen hanesine artı puan kazandıramamış.

 

MHP:16,7

Ak Parti ve CHP arasında yaşanan bu süreci en iyi şekilde kullanabilmiş olan parti MHP olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak 4+4+4 eğitim sistemine karşı, ancak tamamına muhalefet etmeyerek, Kur’an-ı Kerim ve Hz.Muhammed (S.A.V.) hayatının seçmeli ders olmasına verdiği destek ile muhafazakar seçmen tabanında olumlu algı oluşturmayı başarmış olacak ki son araştırmamızda da MHP’nin yükselen trendi bu araştırmamızda da devam etmektedir.

 

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olmalı ancak;

2014 yılında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Başbakan ve Ak Parti lideri R.Tayyip Erdoğan’ın parti tüzüğü gereği son dönemi olması nedeniyle siyaset sahnesi sürprizlere gebe iken, bu konunun sadece siyaset kulislerinde olmadığı ve halkın da gündeminde yer aldığı görülüyor.

 

R.Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını destekleyen seçmenler, yoğun olarak diğer parti seçmenlerinden oluşurken, başka formül olmayacağını düşünenler de azımsanmayacak düzeyde.

 

Mevcut Cumhurbaşkanlığının yetkileri artırılmış ve yarı başkanlık sistemine geçilmesi halinde, Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın destek oranı yüzde 60’lara kadar çıkmakta. Ancak mevcut sistem ile destek oranı oldukça, düşük seviyelerde görünmektedir. Bunun başlıca nedeni, Ak Parti’nin R.Tayyip Erdoğan’sız başarısız olacağı kanaatinin hakim olduğu görüşü tespit edilmiştir.